avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Va rog din suflet un raspuns! Condamnare cu suspendare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Va rog din suflet un raspuns! Condamnare cu suspendare

Sotul meu a avut un accident rutier in care a decedat o persoana,si vatamarea altei persoane, acum 3 ani si in sfarsit s-a dat sentinta dupa multe asteptari. A primit 2 ani cu suspendare si 4 ani de incercare. Mai exact care e perioada in care nu trebuie sa aiba infractiuni 2+4 sau 4? Ca am auzit pareri diferite de la diverse persoane. Va dau si citatul din sentinta:
" În temeiul art 386 Cpp , dispune schimbarea încadrării juridice dată faptelor prin actul de sesizare din infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă prev de art 178 alin 2 Cp şi art 184 alin 1,3 Cp cu aplic art 33 lit b Cp în infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă prev de art 192 alin 1,2 Ncp şi art 184 alin ,3 Vcp I. În temeiul art.192 alin 1,2 Ncp cu aplic art 5 Ncp , art 274 Cpp , art 275 Cpp şi art 396 alin 10 Cpp condamnă pe inculpatul X, la pedeapsa închisorii în cuantum de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă . În temeiul art.81 C.p. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În temeiul art.82 C.p. stabileşte termenul de încercare pe o durată de 4 ani "

Avocatul tot insista sa facem recurs ca e prea mare termenul de incercare si nu stiu ce sa facem. Pana acum nu a avut nici un fel de probleme cu legea. Dati-mi un sfat va rog.Mai am cateva zile in care pot face recurs.
Cel mai recent răspuns: anamaria184 , utilizator 11:09, 18 Aprilie 2014
1.Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate- 2 ani la care se adauga un interval de timp de 2 ani stabilit potrivit disp.art 82 c.pen.- total 4 ani , asa cum de altfel este prevazut si in dispozitivul sentintei pronuntate.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii defintive a hotararii de condamnare.
Art. 82 c.pen.
Termenul de încercare
Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a cărei executare a fost suspendată este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.

2.In privinta exercitarii caii de atac, se poate incerca, insa din punctul meu de vedere cu mici sanse de reusita, pentru ca trebuie avut in vedere in primul rand faptul ca infractiunea de ucidere in culpa are limitele de pedeapsa situate intre 2 si 7 ani, ca in cauza vorbim de un concurs de infractiuni si de faptul ca modalitatea de executare este cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei si nu cu executare, ceea ce este imbucurator.
Chiar daca s-a uzat dupa cum vad de procedura simplificata, adica de recunoasterea vinovatiei si in acest caz limitele de pedeapsa se reduc cu 1/3, instanta s-a orientat la o pedeapsa rezultanta de 2 ani, iar 2 ani este de fapt minimul special prevazut pentru infractiunea de ucidere din culpa ( cealalta infractiune- vatamarea din culpa pe al. 3 avand limitele de pedeapsa de 3 luni la 2 ani sau amenda)
Analizati si va mai ganditi.


Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc din suflet pentru raspuns. Pot sa ma bucur si eu de sarbatori fara sa stau dor cu gandul la acest apel daca sa il fac sau nu.

In ca o mica intrebare daca nu este cu suparare.
In sentinta scrie ca trebuie sa se prezinte pentru prelevarea probelor biologice. Cum aflu cand si cum trebuie sa se prezinte pentru aceste prelevari? Hartia cu hotararea nu am primit-o acasa pentru ca eram la servici in momentul cand am fost cautata pentru inmanare si ar trebui sa ma prezint la Judecatoria respectiva care se afla in alt oras si nu e tocmai aproape.
Sotul meu este plecat in strainatate si ar avea nevoie sa stie data pentru prelevare cu cel putin o saptamana inainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta penala pentru ucidere din culpa-nelamuriri legate de dispozitivul hotararii dudiu dudiu buna!(Sotul meu a fost condamnat la ucidere din culpa din cauza unui accident rutier cu o victima si 2 decese).voi copia ce scrie in sentinta penala si apoi ... (vezi toată discuția)
Hotarire in urma unui accident rutier buculeiro buculeiro Va rog sa imi raspundeti si mie! Iata hotarirea de la judecatorie-fond: In temeiul art. 334 Cpp dispune schimbarea încadrării juridice din infracţiunea ... (vezi toată discuția)
Ce presupune art.184c.pen dijmarescu dijmarescu Imi puteti explica ce inseamna urmatoarele Condamna pe inculpat la - 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi pedepsite de art. 178 ... (vezi toată discuția)