avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinta penala pentru ucidere din culpa-nelamuriri ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinta penala pentru ucidere din culpa-nelamuriri legate de dispozitivul hotararii

buna!(Sotul meu a fost condamnat la ucidere din culpa din cauza unui accident rutier cu o victima si 2 decese).voi copia ce scrie in sentinta penala si apoi voi adresa intrebarea! ,, In baza articolului 178 al 2 cp din 1969 cu aplic art 396 alin 10 cpp,condamna inculpatul la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.In baza art 12 din legea nr 187/2012 rap la art 71 alin 1 cp din 1969 interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art 64 lit a(teza a 2-a) si b cp din 1969 pe durata executarii pedepsei.In baza art 81 cp din 1969 cu aplic art 5 cp,suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 3 ani,reprezentand termen de incercare stabilit in conditiile art 82 cp din 1969.In baza art 71 alin 5 cp din 1969 raportat la art 64 lit a(teza 2.a) si b cp,din 1969 pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei se suspenda si executarea pedepsei accesorii.Atrage atntia inculpatului asupra dispozitiilor art 83 cp din 1969 a caror nerespectare determina revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.,, Acum noi nu intelgem...2 ani sunt cu suspendare sau 3 sau 5(2 plus 3 de incercare-nu stim ce e incercarea)? Ce inseamna,, se suspenda executarea pedepsei accesorii? Ce inseamna ,,interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art 64 lit a..,,? De cand incepe pedeapsa ?pt ca nu scrie data de cand incepe..? Si dupa cat timp va avea permisiune sa aplice din nou pt permisul de conducere? v-as fi recunoscatoare daca ne lamuriti! multumim!
Cel mai recent răspuns: dudiu , utilizator 21:14, 19 Martie 2015
1.Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate ( 2 ani) la care se adauga un interval de timp de 2 ani prevazut de disp.art 82 c.pen ( vechiul cod penal -1969), deci total 4 ani.
In dispozitivul redat de dvs. apare "suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 3 ani"- aici ori dvs. ati gresit , ori instanta a gresit, pentru ca intervalul de timp de 2 ani e prevazut de textul de lege si 2 plus 2 fac 4 si nu 3.

Suspendarea condiţionată a executării pedepsei
Art. 82
Termenul de încercare
Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a cărei executare a fost suspendată este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.

2.Asa cum este suspendata conditonat executarea pedepsei cu inchisoarea pe perioada termenului de incercare, asa si in cazul pedepsei acccesorii, a carei executare este suspendata conditionat.

3.- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective si dr. de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

4. Termenul de incercare de 4 ani se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

5.Pentru permis-dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Buna !multumesc pt raspunsul anterior!astazi am primit o citatie..cum ar venii in calitatate de ,,intimat,, sa ma prezint.din ce am inteles celalalt sofer implicat in accident a facut recurs.la sfarsit scrie,, in caz de neprezentare nejustificata urmare a caitarii sau sustragere de la primirea citatiei o persoana poate fi adusa in fata instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere,, si intrebarile mele: eu in data in care sunt citat voi fi plecat din tara,am un contract de munca pe 3 luni.e obligatoriu sa merg.?nu ar fi de ajuns un avocat ca sa ma reprezinte? cate infatisari poate avea un recurs? multumesc!
Faceti dovada imposibilitatii prezentarii cu contracul de munca si bineinteles aveti posibilitatea sa va angajati avocat care sa va reprezinte in fata instantei.
ma scuzati.. insa cate infatisari pot fi si la recurs?.ma gandesc ca deja toate probele sunt deja in dosar si deja s-a dat o sentinta la judecatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog din suflet un raspuns! condamnare cu suspendare anamaria184 anamaria184 Sotul meu a avut un accident rutier in care a decedat o persoana,si vatamarea altei persoane, acum 3 ani si in sfarsit s-a dat sentinta dupa multe asteptari. A ... (vezi toată discuția)
Sentinta - lamurire, cale de atac AlexandraL11 AlexandraL11 Tip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 2 Cpp cu aplicarea art. 375 Cpp ?i re?inerea art. 5 Cp, condamnă pe inculpatul L.T.R. la o ... (vezi toată discuția)
Ocupare functie publica pe perioada suspendarii pedepsei cu inchisoarea? mataselg mataselg Avem următoarea Sentinta ( citez ce ne intereseaza). În temeiul dispozițiilor art. 396 alin. 2 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul X la pedeapsa ... (vezi toată discuția)