Buna ziua,
Pe la inceputul acestui an am cumparat de pe un site romanesc de licitatii un telefon. Ieri am primit un telefon de la cineva care s-a recomandat a fi de la politie si care mi-a spus ca acest telefon a fost furat. Crezand initial ca este vorba de o farsa am solicitat mai multe detalii. Mi-a spus IMEI-ul de la telefon, apoi foarte multe date ale mele personale pe care nu are cine sa le afle (gen serie buletin, serie certificat de casatorie, serie certificat de nastere copil, etc.), deci presupun ca omul e intr-adevar de la Politie. Mi-a spus bineinteles ca stie ca eu nu am nici o legatura cu furtul telefonului, ca au prins hotul, si au nevoie de o declaratie prin care sa explic cum a intrat in posesia mea (telefonul). Printre altele mi-a mai spus domnul de la Politie ca telefonul mi-a fost interceptat si ascultat. Fapt care m-a cam pus pe ganduri. Adica una e sa localizezi un telefon pe baza IMEI-ului, si alta e sa-l asculti. L-am intrebat pe ce baza legala mi-a fost ascultat telefonul, iar el mi-a spus ca pe baza unei hotarari judecatoresti. Nu prea le stiu cu procedurile astea legale, dar mi se pare exagerat sa interceptezi si sa asculti un telefon doar pentru ca a fost furat. Atat timp cat se poate afla foarte usor ce numar utilizeaza acel telefon (ceea ce s-a si facut bineinteles) si se poate chiar localiza acel IMEI, nu vad de ce ar mai trebui ascultat.
Asta una la mana.
A doua la mana: eu l-am cumparat in luna ianuarie, deci banuiesc ca s-a furat prin decembrie. De ce am fost sunat de-abia acum, la 8 luni dupa? L-am intrebat pe domnul de la Politie si acest lucru, iar el mi-a zis ceva de genul ca intai au stat sa prinda faptasul si apoi m-au contactat. Ceea ce nu mi-a sunat prea verosimil, deoarece inainte mi-a spus ca voia sa ma mai contacteze si prin februarie (cand am fost plecat pentru o luna in Italia). Mi-a spus ca voia sa ajunga la aeroport dar a ajuns prea tarziu si m-a ratat!
Ce cred eu: ca intr-adevar telefonul o fi furat iar pagubasul are vreun prieten la Politie si l-a pus sa ma sune si sa ma puna sa ma intalnesc cu el. Ca mi-a spus ca sa ne intalnim unde vreau eu (bar, terasa, etc.). De ce nu-mi trimite citatie, sa ne intalnim la Politie, asa cum ar fi normal?
Va rog frumos, care stiti cu ce se mananca toate astea, sa-mi spuneti si mie daca e normal cum a procedat domnul de la Politie. Si daca e normal sa mi se asculte telefonul in conditiile prezentate. Am dreptul sa solicit acea hotarare judecatoreasca? Vreau si eu sa vad ce motivatie au sa asculte un telefon!
Daca eu maine pierd acest telefon, ce mi se poate intampla? Eu cred ca nu prea au ce sa-mi faca daca-l "pierd".
P.S. Stiu ca este si vina mea, pentru ca am cumparat un lucru la mana a doua, dar nu e primul device pe care il cumpar in acest fel. Si nu l-am luat de pe strada, ci de pe site de profil.
nu stiu ce e adevarat din ce vi s-a spus. politia nu da intalniri in baruri. va citeaza , va prezentati la sectie, dati declaratie in legatura cu telefonul ( cum l-ati achizitionat, cand etc), se face proces verbal de predare pt telefon.
mai departe, faceti plangere pt inselaciune si va constituiti parte civila..
daca aveti numele politistului si stiti de unde e, puteti merge la sectie sa va interesati daca macar exista
Dvs. ati cumparat un obiect cu buna-credinta. Cred insa ca dl respectiv nu e politist. Trebuia sa va inmaneze o invitatie la Politie in care trebuia specificata si calitatea dvs.: reclamant, faptuitor, martor. Pana nu va aduce asa ceva nu-l mai bagati in seama sau anuntati dvs. la Politie.
Eu totusi cred ca domnul acela e de la Politie. Datele pe care mi le-a dat nu pot fi obtinute de o persoana oarecare (v-am spus, mi-a spus printre altele seria de la certificatul de nastere al copilului, lucru pe care nu-l stie nimeni).
Treaba cu intalnirea: mi-a spus ca imi poate trimite si o citatie daca e nevoie (adica daca mi-ar fi necesara la birou, pentru a motiva absenta), dar daca nu ma prezint cand sunt citat sunt pasibil de amenda. Deci pare ca mi-ar face o favoare lasandu-ma pe mine sa aleg data si locul unde ne putem intalni. Mi-a mai spus de asemeni ca primul lucru pe care il va face cand ne vom intalni va fi sa se legitimeze (de parca eu nu as cere acest lucru). Deci cred ca e totusi politist.
Intrebarile mele sunt:
1. oare chiar lucreaza la acest dosar - furtul telefonului? Ca partea cu amabilitatea e cam ciudata. La fel si partea cu ascultatul telefonului.
2. am dreptul sa solicit sa mi se prezinte acea hotarare judecatoreasca care a stat la baza interceptarii/ascultarii telefonului? Sau orice act care sa-mi dovedeasca faptul ca este intr-adevar un caz si nu un serviciu pe care acel politist il face vreunui prieten?
3. daca eu (tinand cont ca in acest moment nu este nimic oficial, totul desfasurandu-se prin telefon) vreau sa vand telefonul, pot fi acuzat de ceva? Ca daca il "pierd" nu prea au ce sa-mi faca. Dar daca solicit sa mi se trimita citatie, si pana imi ajunge acea citatie vand telefonul... pot fi acuzat de ceva?
Cam astea ar fi neclaritatile mele. Daca puteti, v-as ruga sa ma luminati.
Eu sunt de parere ca ar trebui sa va intalniti cu acel domn la Politie si nu in alta parte.Nu ar trebui sa va faceti atatea griji despre acel telefon cumparat de pe internet, mergeti si declarati exact cum s-a intamplat. Inca nu am auzit de nici un politist sa se justifice atat la telefon- in legatura cu legitimarea. Ciudat insa modul de abordare al politistului, de ce v-a insiruit toate numerele si seriile actelor de care ati pomenit? Cu ce scop? Un politist serios nu are nevoie de atatea justificari si intalniri in ...baruri?
Daca vi se emite o citatie si d-voastra nu va puteti prezenta la data si ora la care v-au convocat, puteti specifica lucrul acesta si se poate cadea la o intelegere totusi, nu vi se aplica amenda decat in cazul in care nu va prezentati si nici nu puteti justifica lipsa.
Daca vindeti sau "pierde" acel telefon...as zice ca se poate interpreta. Asa ca nu mai stati cu sufletul la gura, daca va stiti nevinovat, mergeti si clarificati situatia, e cel mai bine.
E totusi ciudat (in aceasta tara) ca un om de buna credinta e obligat sa-si dovedeasca bunavointa, cand cei platiti pentru aplicarea legii ar trebui sa demonstreze daca e vinovat cu ceva. Tot cred ca acel politist e un muritor de foame care are acces la datele personale (o au si angajatii dela Primarie, Casa de Pensii, CASS, AJOFM, s.a.) si incearca intr-un mod fraudulos sa profite de naivitatea dvs., datorata varstei. Va rog sa sunati la 112 cand va mai deranjeaza. NB: si eu am accesat baza de date dela evidenta populatiei cand am fost angajat al Casei de Pensii