avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu vrea sa ma plateasca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu vrea sa ma plateasca

Buna, am o problema si am nevoie de un sfat. Acum 5 zile mi-am dat demisia de la locul de munca pt ca nu mi-am primit salarul la data trecuta in contractul de munca. In contract aveam trecuta data de 15 si 30, avans si lichidare. pe data de 30 nu am primit banii din motiv ca angajatorul nu are si mi-a dat in fiecare zi cate o parte din bani pana mi-a achitat tot avansul. pe 15 ale lunii urmatoare mi-a spus iarasi ca nu are bani, pe 25 mi-am dat demisia si nici pana astazi nu am primit banii. ce trebuie sa fac? cum sa procedez. multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bibescu , utilizator 15:57, 31 Iulie 2011
Neplata la timp sau integrala a salariului catre angajati constituie motiv suficient pentru ca angajatorul sa fie chemat in instanta in calitate de parat.
Orice spor, indeminzatie sau adaos la salariu pe care partile l-au negociat si nu a fost acordat, poate declansa un astfel de proces, caci potrivit art. 155 din Codul muncii salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Conform art. 283 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate pot fi formulate in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune. Drept urmare, orice cerere avand ca obiect obligarea paratului la plata drepturilor salariale introdusa peste termenul de 3 ani de la momentul scandetei obligatiei de plata va fi respinsa pe exceptia prescriptiei dreptului la actiune.
@ alexandra_aghion
Pentru neplata drepturilor salariale aveti doua variante care se pot exercita concmitent : sesizare la ITM si actiunea in instanta.
Actiunea in instanta se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare. Actiunea se depune intr-un termen de 3 ani de la data de cand trebuia a va achite salariul.

@ emil6702
Codul Muncii are o noua numerotarela articole .. art.283 alin.1 lit.c invcat de dvs este acum art.268 alin.1 lit.c C.mun.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Parerea mea este sa-l notificati intai pe angajator cerandu-i sa va achite drepturile salariale; poate va primiti banii fara judecata.
cum se face notificarea catre angajator pentru nepata salariului
Bibescu a scris:

cum se face notificarea catre angajator pentru nepata salariului


CATRE,
__________________


Subsemnatul _________________, domiciliat in ________________ , angajat / fost angajat al S.C. ..................................., CUI .............., cu sediul in ........................, in conformitate cu dispozitiile art. 1079 C.civ., formulez urmatoarea :

NOTIFICARE

prin care va somez sa-mi platiti in termen de 15 zile de la primirea prezentei notificari drepturile salariale aferente perioadei ________________.

ISuma de bani pe care o solicit reprezentand drepturi salariale aferente perioadei lucrate.

n cazul in care nici dupa primirea prezentei nu veti intelege sa-mi achitati sumele mentionate mai sus , va comunic ca voi face uz de toate mijloacele legale in vederea recuperarii banilor.

Alte discuții în legătură

Salariu carmenali carmenali Buna seara. Saptamana aceasta mi-am dat demisia dupa ce am lucrat o luna de zile. Salariul la firma respective se da sub forma de avans si lichidare, pe data ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)
Data scadenta salarii compensatorii JohnJohn JohnJohn In perioada ianuarie-februarie 2010, o societate a efectuat o concediere colectiva; prin CCM, societatea era obligata sa acorde 6 salarii ... (vezi toată discuția)