avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu

Buna seara. Saptamana aceasta mi-am dat demisia dupa ce am lucrat o luna de zile. Salariul la firma respective se da sub forma de avans si lichidare, pe data de 15 respective 30 ale lunii. Pe 15 aprilie nu am primit nici-un ban dat fiind faptul ca aveam cateva zile lucrate, pe 30 am primit 250 lei, cand am prezentat demisia mi s-a dat de la firma decat o notificare privind incetarea de drept a CIM.Pe 15 mai primesc vre-un ban sau am lucrat o luna pe 250 de lei?
Cel mai recent răspuns: carmenali , utilizator 20:32, 7 Mai 2015
Pe 15 mai ar trebui sa mai primiti restul de bani pentru perioada lucrata. In caz contrar, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Buna seara,
Cred ca pe data de 15 se plateste lichidarea, iar pe data de 30 se achita avansul. Aceasta inseamna ca va trebui sa primiti restul de salariu pe 15 mai.
Daca nu vi se achita drepturile salariale puteti sesiza ITM-ul, promova o actiune in instanta ori puteti apela la un mediator.
Multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara Anonimi87 Anonimi87 Am lucrat într-o confecții 3 ani de zile , din cauză coronavirsul ,am dat demisia nu am vrut să mă expun A trecut mai bine de o lună și eu nu am ... (vezi toată discuția)
Salariu Ioana Stanciu Ioana Stanciu Buna ziua! La locul de munca unde am lucrat se da pe 10 lichidarea,iar pe 25 avansul. Eu pe data de 10 mi-am dat demisia. Am primit pe data pe 10 atunci ... (vezi toată discuția)
Bună seara, mi am depus demisia pe data de 10 august și salariul ... SANDIG SANDIG Bună seara, Mi am depus demisia pe data de 10 august și salariul îl am sub forma de avans și lichidare. Am primit pe.5 august jumătate din salariul ... (vezi toată discuția)