In perioada ianuarie-februarie 2010, o societate a efectuat o concediere colectiva; prin CCM, societatea era obligata sa acorde 6 salarii compensatorii.
Decizia de concediere a fost emisa la 15 ianuarie, iar data incetarii efective a raporturilor de munca a fost 15 februarie.
Care este data scadentei obligatiei de plata a salariilor compensatorii prevazute in CCM la nivel de unitate?
Care este termenul de prescriptie a dreptului material la actine avand ca obiect obligarea societatii la plata acestor salarii compensatorii?
Drepturile pe care le ofera CCm pot fi cerute in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune (art.283e din Codul muncii).in cazul dvs in termen de 6 luni incepand cu 15 februarie. Din cate stiu eu nu exista " o data scadenta" pt plata salariilor compensatorii. Eu lupt pt salariile compensatorii de 10 luni si inca nu le-am primit. Parerea mea este ca trebuie intai sa trimiteti o cerere societatii prin care sa solicitati plata acestor salarii . Eu le-am lasat termen 1 luna de cand am trimis cererea apoi i-am actionat in instanta.
Termenul de 6 luni este un termen de prescriptie pentru actiunea in instanta ... insa si aici parerile sunt impartite , unele instante au acceptat ca termen de prescriptie termenul general de 3 ani, iar altele acest termen de 6 luni.
„A fost invocată, totodată, excepţia prescrierii dreptului la acţiune, pe considerentul că salariul pretinde acordarea unor drepturi menţionate în Contractul colectiv de muncă, fiind incidente dispoziţiile art.283 al.1 din Codul muncii, care prevăd un termen de 6 luni, de la naşterea dreptului la acţiune, pentru formularea cererii în vederea soluţionării unui conflict de muncă.
Această apărare a fost înlăturată, instanţa apreciind că sub aspectul acordării drepturilor salariale de orice natură, rezultate din contractele individuale sau din contractele colective de muncă, sunt incidente prevederile art. 283 al.1 lit.c din Codul muncii, acţiunea fiind supusă prescripţiei extinctive de 3 ani.”
(Tribunalul Mehedinţi. Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sentinţa nr. 141/24.01.2008).
Insa speta aceasta de care spui s-a desfasurat intr-un context cu totul special: salariatii respectivi reusisera SA NEGOCIEZE INCLUDEREA PRIMELOR IN SALARIUL DE BAZA ! (bravo lor, dealtfel! =D>) , insa aceasta este o situatie rarissima.
Un alt fragment din Sentinta nr. 141/24.01.2008/8664/101/2007 - Tb Mehedinti prevede ca:
"Astfel, s-a sustinut ca începând cu anul 2003, în contextul negocierilor referitoare la drepturile acordate salariatilor PR, prin contractul colectiv de munca, reprezentantii Patronatului si cei ai Federatiei Sindicatelor au convenit ca pentru toti salariatii, drepturile salariale suplimentare de Craciun si de Pasti, mentionate prin art.168 al.1, sa fie incluse în salariul de baza, în acest sens fiind negociat si înserat si al.2 al acestui articol."