avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... pensie pt proprietati abandonate in Bulgaria
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

pensie pt proprietati abandonate in Bulgaria

Buna ziua,

Mama mea s-a nascut in Bulgaria si am auzit ca poate sa obtina o pensie din Bulgaria pe baza proprietatilor pe care bunica mea le-a avut in Bulgaria.
Am inteles ca nu poate sa mai recupereze proprietatile dar Statul Bulgar recompenseaza aceste persoane care au lasat proprietati acolo printr-o pensie.
Nu stiu unde trebuie sa ma adresez ca sa aflu cum trebuie sa procedez pentru ca mama mea sa-si primeasca acest drept.
Poate ma puteti ajuta in aceasta directie.
Va multumesc
Patricia L
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 07:36, 31 Iulie 2011
Intrebati la ambasada Bulgariei.
Am intrebat si au spus ca nu apartine de ambasada Bulgariei
Raspunsul este rauvoitor. Cum nu apartine de ei daca lucrurile se petrec in Bulgaria?
Nu este vorba de pensie ci de o indemnizatie.Aceasta a fost acordata pe baza L.189/2000 ,modificata prin L.586/2002 si care avea ca termen de depunere acte, la casele de pensii judetene sau casa de pensii a Municipiului Bucuresti, pana la 31 decembrie 2003, termen care nu s-a mai prelungit.(cel putin asa stiu eu).
Interesati-va la casa de pensii.
Ambasada Bulgariei avea dreptate-nu au nici o treaba cu aceste indemnizatii.
Depuneti o cerere pentru obtinerea unor despagubiri pentru bunurile abandonate in Bulgaria conform legii 9/1998.

Cererea va fi analizata de Comisia de aplicare a Legii 9/1998.

Nu aveti ce cere in Bulgaria. Cererile se depun daca nu ma insel la Serviciul pentru aplicarea legii 9/1998 din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

ART. 1
(1) Cetatenii români, prejudiciati în urma aplicarii Tratatului dintre România si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie
1940, denumit în continuare tratat, au dreptul la compensatiile stabilite potrivit prezentei legi, în masura în care nu au
primit anterior sau au primit numai partial compensatii ori despagubiri pentru bunurile imobile - constructii si terenuri -
pe care le aveau în proprietate în judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, precum si pentru recoltele neculese de
porumb, bumbac si floareasoarelui.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiaza si cetatenii români, mostenitori legali ai fostilor proprietari.
(3) Beneficiaza de prevederile alin. (1) si cetatenii români prejudiciati în urma imigrarii facultative sau obligatorii prevazute
la art. III din tratat, din alte judete ale Bulgariei decât judetele cedate, Durostor si Caliacra.
ART. 2
(1) Despagubirile se acorda celor îndreptatiti, sub forma unor compensatii banesti distincte pentru terenuri, pentru
constructii si pentru recoltele de porumb, bumbac si floarea-soarelui, dupa cum urmeaza:
a) pentru fiecare hectar de teren, o suma calculata la valoarea medie a categoriilor de teren, stabilita în conditiile
prevazute de dispozitiile legale pentru valoarea de patrimoniu a terenurilor ce constituie capital social sau, la cerere,
actiuni la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat în judetul de domiciliu sau învecinat, fara ca totalul
suprafetei de teren pentru care se acorda compensatii sa depaseasca suprafata prevazuta de Legea fondului funciar nr.
18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) pentru fiecare locuinta - inclusiv anexele gospodaresti -, precum si pentru constructiile cu alte destinatii, o suma
calculata în raport cu suprafata construita si cu materialele de constructii folosite, precum si cu vechimea constructiei; în
aceasta suma este inclusa si compensatia pentru terenul aferent constructiei, respectiv terenul de sub constructie si
curtea. Comisia prevazuta la art. 6 va putea majora cu pâna la 50% compensatia baneasca prevazuta la alin. (1) lit. a) si
b), în raport cu valoarea deosebita a unor constructii sau terenuri intravilane - urbane sau rurale -, daca o asemenea
apreciere se justifica pe baza actelor prezentate de cei în cauza;
c) pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui, o suma calculata în raport cu suprafata cultivata si cu
productia medie la hectar în anul 1940.
(2) Criteriile de evaluare, modalitatile concrete de stabilire a cuantumuluicompensatiilor pentru terenuri agricole, terenuri
intravilane, constructii si recolte se vor reglementa prin normele metodologice aprobate de Guvern, prevazute la art. 13.
Criteriile de evaluare a constructiilor se vor stabili în conditiile prevazute de Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea
situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute în proprietatea statului.
ART. 3
În cazul în care, anterior, cei îndreptatiti au fost despagubiti partial, în bani sau în natura, pentru prejudiciile suferite în
urma aplicarii tratatului, acestia au dreptul la compensatie, proportional, pentru prejudiciul ramas neacoperit, în limitele
stabilite la art. 2.
ART. 4
(1) În termen de 18 luni de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, persoanele îndreptatite la compensatii, fostii
proprietari sau mostenitorii acestora, vor depune în acest sens cereri însotite de acte doveditoare la comisia judeteana
sau a municipiului Bucuresti pentru aplicarea legii.
(2) Daca mostenitorii fostilor proprietari domiciliaza în judete diferite, acestia vor depune cererile la comisia municipiului
Bucuresti.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) si (2) vor anexa la cerere o declaratie autentificata, pe propria raspundere, din care sa
rezulte suprafetele de teren, constructiile si recoltele pentru care se considera îndreptatite sa primeasca compensatii în
conditiile prezentei legi.
(4) În cadrul termenului prevazut la alin. (1), persoanele îndreptatite pot depune cereri, neînsotite de acte, în situatia
imposibilitatii temporare de a procura actele doveditoare, termenul de depunere a actelor prelungindu-se cu maximum 90
de zile de la data depunerii cererii.
ART. 5
(1) Dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor pentru care se solicita compensatii se face cu
înscrisuri.
(2) Arhivele Nationale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, precum si alte institutii
publice care detin acte referitoare la situatia persoanelor evacuate din judetele Durostor si Caliacra, ca urmare a aplicarii
tratatului, sunt obligate sa elibereze celor interesati copii de pe actele solicitate.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere consemnari din caietul de grefier vichi_90 vichi_90 Buna ziua tuturor Am o intrebare: daca nu sunt parte in proces (mama mea este dar are o varsta inaintata) dar am o procura speciala pentru a ma ocupa de ... (vezi toată discuția)
Legea 9/1998 abrogata sau suspendata? mig09 mig09 Buna seara.as vrea sa stiu daca legea 9/1998 este abrogata sau suspendata.socrii mei au venit din Bulgaria in 1940.din motive subiective,nu au completat ... (vezi toată discuția)
Legea 9/1998 antonval1 antonval1 Buna ziua si va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii acestui mesaj. Sunt pensionar si sunt unul dintre cei care au dreptul la despagubiri ... (vezi toată discuția)