avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna ziua,
O prietena a mamei mele a facut testament mie si mamei mele pt garsoniera sa. Aceata este inca in viata insa am observat ca o alta prietena a batranei tot se ingrijeste de ea, in sensul ca ii face diverse cumparaturi, fara sa ii ia bani ii aduce diversi doctori acasa, etc si pastreaza toate bonurile aferente. Batrana nu are copii insa are nepoti indepartati carora le-a spus de acest testament si nu au nici o pretentie, acestia fiind instariti. Ma intreb daca pot verifica daca dupa data testamentului nostru s-a mai efectuat altul. De ex. stiu ca batrana a semnat niste acte cu prietena cealalta despre o mostenire de la fratele sau, deci cu notar venit acasa si ma gandesc ca poate o fi semnat fara sa stie si un alt testament in favoarea acesteia. I-am spus nelinistile mele batranei si mi-a zis sa verific daca testamentul nostru mai este valid insa nu stiu cum. Testamentul a fost facut la un notariat vis a vis de blocul batranei dar nu stiu care este notarul care a venit la ea acasa. Exista o baza de date unde se poate verifica existenta si data testamentului? Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:06, 3 August 2011
Exista o baza de date dar numai testatorul poate sa se intereseze. Exista registrul national de testamente authentice dar este din 2007. Asa ca daca aveti testamentul facut dupa aceasta data , numai autorul lui poate sa verifice. Insa este este valiabil pana la revocarea lui de catre testator. Aceasta se face fie prin intocmirea unui alt testament, fie printr o declaratie de revocare. Testamentul autentic poate fi revocat si prin testament olograf intocmit ulterior. Dvs n aveti cum sa verificati, deoarece testamentul isi produce efecte dupa moartea testatorului.

De asemenea, batrana poate sa va dezmosteneasca si prin vinderea casei altcuiva, si asta este tot o revocare, ot ca atat cat traieste poate sa dispuna de bunul ei cum doreste.
vreti sa spuneti ca doamna in varsta putea sa semneze un act fara sa il citeasca mai intai? sa se intereseze doamna la prietena dansei care era numele notarului care a venit la dansa acasa si apoi se poate verifica daca a semnat un nou testament.
Multumesc pt raspuns. Batrana nu doreste sa ma dezmosteneasca ci chiar mi-a spus ca daca vreau facem act de vz-cp insa acesta m-ar costa mult iar pe de alta parte nu sunt sigura daca"prietena" ei sa nu fi facut ce am povestit mai sus. In aceste conditii, daca face acum un testament olograf in care specifica ca este valabil numai testamentul nostru incheiat in data x - ar fi in regula?
Testamentul este din 2009 deci cum ar putea batrana sa verifice in registru? Mentionez ca nu este deplasabila.
Pai stim numele notarului deci cum putem afla? Mnetionez ca batrana nu este deplasabila si numai ei i se pot da aceste detalii, insa cum?
Testamentul este un act strict personal. Spre linistea dvs poate sa intocmeasca alt testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament olograf arunarun arunarun Buna ziua, Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)
Problema testament notarial rossigeo rossigeo Am fost refuzat de mai multi notari in legatura cu un testament notarial, fiecare invocand diferite probleme legate de persoana care doreste sa faca ... (vezi toată discuția)
Testament! GCOSMIN GCOSMIN In primul rand imi cer scuze ca imi permit sa va deranjez,In legatura cu un act de testament indraznesc sa va adresez o intrebare ,deoarece situatia este ... (vezi toată discuția)