avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspendare contract de munca inainte de expirare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspendare contract de munca inainte de expirare concediu postnatal

Situatia este urmatoarea:
O angajata naste la inceputul lunii iunie 2008. La sf. lunii iunie, ca urmare a faptului ca firma angajatoare isi suspenda activitatea temporar ( din auzite, pentru lipsa spatiu- oricum societatea nu a comunicat angajatei nimic), se fac presiuni asupra angajatei pentru formulare cerere suspendare contract de munca pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani. . Din lipsa cunostintelor in domeniu ale angajatei si insistentele persoanei care se ocupa de cartile de munca ale angajatilor societatii, cererea este formulata in sensul de suspendare a contractului de munca incepand cu data de 01.07.2008, deci mai putin de cele minim 42 de zile de concediu postnatal.
In concluzie, se intocmeste o decizie de suspendare la cerere a contractului de munca pentru crestere copil incepand cu data de 01.07.2008. Aceasta decizie este inregistrata la ITM, fara probleme si comunicata angajatei printr-o persoana de legatura. ( fara semnatura de primire)
Ce se poate face in acesta situatie? Angajata nu a aplicat inca pentru indemnizatie de crestere copil, angajata are eliberat concediu postnatal inclusiv pe luna iulie. Banuiesc ca vor fi probleme la momentul aplicarii pentru indemnizatia de crestere copil pentru justificarea ultimei zile de concediu postnatal.
Mai mult decat atat, cei de la ITM au spus ca ei nu verifica legalitatea actelor inregistrate. In plus, angajata nu-si primeste de niciunde indemnizatia de concediu postnatal pe luna iulie.
Mai precizez ca, concediul postnatal pe luna iulie nu a fost comunicat nicaieri pentru ca societatea angajatoare are sediul expirat si nu mai detine nici un punct de lucru, avand activitatea suspendata pentru lipsa spatiu.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:54, 18 August 2008
Adresati-va celor de la Casa de Sanatate, pentru ca indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si concediul de lauzie este de minimum 42 de zile, porivit Ordonantei de urgenta nr.158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.Numai dupa cele 42 de zile, ar avea dreptul sa beneficieze de CCC si indemnizatia aferenta.
S-a adresat deja Casei de Sanatate. Raspunsul lor a fost ca in acesta situatie compania angajatoare este responsabila de plata indemnizatiei de maternitate, urmand ca aceasta sa recupereze ulterior suma de la Casa de Sanatate. De cealalta parte, compania invoca faptul ca au activitatea suspendata pentru lipsa spatiu precum si faptul ca angajata are contractul suspendat la cerere incepand cu data de 01.07.2008, dupa parerea mea ilegal dat fiind ca nu trecusera cele 42 de zile minime pentru concediul de lauzie.
Tot din informatiile obtinute de la Casa de Sanatate, plata indemnizatiei de maternitate este facuta direct de ei decat in cazul in care angajatorul este in faliment, reorganizare judiciara sau atunci cand angajatul a avut contract de munca pe perioada determinata.
Dupa parerea mea, angajatorul a fortat un pic nota, " incurajand" angajata sa faca cerere de suspendare a contractului de munca pentru crestere copil, tocmai pentru a nu mai plati drepturi salariale.
Ce sfaturi imi puteti da? Credeti ca o sesizare la ITM ar ajuta? Sau poate o actiune in instanta ar clarifica situatia, mai alesl ca angajata in cauza nu a primit de la angajator nici indemnizatia de nastere si nici nu i-a fost compensata indemnizatia pe perioada concediului de maternitate cu 100% cel putin 6 saptamani asa cum prevede Contractul Colectiv de munca unic la nivel national, desi acestea au fost solicitate prin scrisoare cu confirmare de predare-primire.
Incerc sa gasesc o solutie, avand in vedere ca foarte multi angajatori incalca drepturile salariatelor mai ales cand acestea de afla in situatia expusa.
Revenim: Cererea de CCC nu este legala nici din partea angajatei care a facut solicitarea, nici din partea angajatorului, care a aprobat-o.Indiferent de circumstante, trebuia sa ii plateasca cele 42 de zile indemnizatie pentru lauzie, iar angajata sa solicite sa intre in CCC numai dupa expirarea celor 42 de zile. Vina mare este la angajator, e clar, dar angajata noastra sufera fiindca nu i se platesc drepturile.Casa de Sanatate v-a dat raspuns in scris? Daca nu, scrieti-le oficial, explicati din nou toata situatia si cereti raspuns scris , pentru a avea acte impotriva angajatorului intr-un eventual proces. Adresati-va tot in scris la ITM, aratand toata situatia si cereti la fel, raspuns urgent in scris. Mergeti si in audienta la ei. Dupa toate acestea veti avea documente in care probabil vi se va raspunde care erau obligatiile angajatorului, pe care acesta le-a incalcat si apoi actionati in instanta, solicitand NEAPARAT sprijinul unui avocat.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Va multumesc din nou pentru informatiile furnizate. Pana acum nu avem nici un raspuns in scris de la institutiile incidente spetei de mai sus, dar vom face demersuri in acest sens. Apreciem contributia dvs. la acest forum!=D>
Orice petitie adresata unei institutii publice se rezolva intr-un termen de maxim 30 de zile. In acest sens, OG nr.27/2002 prevede ca autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile.

Adresati-va in scris atat ITM-ului , cat si Inspectiei Muncii cu sediul in Bucuresti (for tutelar ITM-urilor) pentru neregulile savarsite in ceea ce priveste aplicarea legislatiei din domeniul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil OanaBocancea OanaBocancea Buna ziua, am o nelamurire in legatura co zilele de concediu medical pentru suspendarea unui contract de munca pentru concediu de ingrijire a copilului si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil si operarea in revisal elena6ro elena6ro Buna ziua, Avem o salariata care va naste in ianuarie 2015 si la sfarsitul lunii octombrie ar trebui sa intre in concediu prenatal (84 zile). Restul de 42 de ... (vezi toată discuția)