buna ziua!,m-am recasatorit in anul 2004,sotia mea avea o casa construita din 1985,in 2008 am renovat in intregime casa(casa fiind trecuta pe numele ei),as vrea sa stiu ce drepturi ca sot am eu la casa,de ex.in caz ca Doamne fereste! se intampla ceva cu sotia mea....rudele ei ma pot scoate afara de acolo?
Daca la decesul sotiei nu are descendentii atunci sotului supravietuitor ii revine in concurs cu ascendentii privilegiati (parintii) si colateralii privilegiati ai defunctului (fratii), atunci cand vin impreuna la mostenire,indiferent de numarul acestora, 1/3 din mostenire;
Atunci cand vine in concurs fie doar cu parintii defunctului sau unul dintre acestia, fie doar cu fratii sau surorile defunctului ori descendentii acestora, indiferent de numarul lor, 1/2 din mostenire;
Cand vine in concurs cu ascendentii ordinari (mostenitorii din clasa a treia) sau cu colateralii ordinari (mostenitorii din clasa a patra), in ambele cazuri, indiferent de numarul acestora, 3/4 din mostenire;
În cazul in care nu exista mostenitori legali in nici una din cele patru clase si nu exista nici mostenitori testamentari, sotul supravietuitor va culege intreaga mostenire.
Daca imobilul a fost dobandit de sotia dvs. inainte de casatorie, dvs. nu aveti drept de mostenire asupra acestuia. Cel mult un drept de creanta, daca ati contribuit la cheltuielile de renovare si puteti dovedi acest lucru.