avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de v-c simplu sau cu clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de v-c simplu sau cu clauza

Buna ziua,

Tata mai are un baiat din prima casatorie si pe mine si vrea sa-mi vanda casa cu contract de v-c ca sa-mi ramana mie, sa nu am probleme cu succesiunea. A fost la un notar si acesta l-a sfatuit sa faca contract de v-c cu o clauza ca sa poata locui in casa cat traieste.
Este bine sa faca acest contract cu clauza sau fara clauza(e) ? Daca e facut cu aceasta clauza fratele meu poate ataca acest contract dupa ?
Cel mai recent răspuns: ionut_mihaiu , utilizator 21:25, 1 August 2011
Este corecta solutia notarului.In acest sens este indicat un contract de vanzare cumparare cu aceasta clauza,deoarece il protejeaza pe tatal dvs.Fratele dvs.nu are calitatea procesuala pentru a ataca acest contract.
Ok, Multumesc pentru raspunsul rapid :) Am citit intr-un post anterior ca ar fi un anume art. 845 din codul civil care zice asa:

Art. 845. Valoarea bunurilor înstrãinate unui succesibil în linie dreaptã, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervã de uzufruct va fi socotitã în portiunea disponibilã si excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptã care a consimtit la aceste înstrãinãri.


Nu este asta si cazul meu ?
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
ionut_mihaiu, utilizator
cel mai energic contract este cel de vanzare cumparare, fara nicio clauza, care de principiu nu va putea fi anulat in instanta (poate fi atacat in instanta, dar fara niciun sort de izbanda pentru cel care promoveaza actiunea).

este chiar indicat sa fie trecuta in contract aceasta clauza intrucat il va proteja pe tatal dvs pe timul vietii dansului ca nu va fi dat afara din casa.pe dvs nu va afecteaza in niciun fel inserarea acestei clauze in act.
Afirmatiile categorice de mai sus ar avea sustinere doar daca userul ar fi detaliat informatiile in sensul de a specifica:

- contractul este unul de v/c sau o donatie deghizata? Adica, se plateste cu adevarat pretul vanzarii sau, in fapt, pretul e unul fictiv?
- dreptul de a locui in casa este rezultatul unui drept de uzufruct sau al unui drept de abitatie?

In functie de raspunsul la prima intrebare se poate sti daca celalalt fiu ar avea succes intr-o actiune in reductiune (nicidecum in anulare).

In functie de raspunsul la cea de-a doua intrebare se va sti daca sunt incidente (in cazul in care actul este cu adevarat unul de v/c) prevederile art.845 C.civil.

Alte discuții în legătură

Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)
Donatie deghizata teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua .Tatal meu a incheiat un contract de vc cu un nepot de pe frate ,contract cu uzufruct viager.A incercat anularea lui dar n-a reusit.Acum am aflat ca ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare - cumparare Georgi_eu Georgi_eu Buna seara! Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)