Va salut,
sotia mea v-a naste in jurul datei de 01.09.2011 si as vrea sa stiu si eu ,incepand cu ce data pot intra in ccc.
am inteles ca trebuie sa treaca cel putin 42 de zile de la data nasterii copilului (asa zisa viabilitate a copilului sau post natal ).
va rog un raspuns.
Multumesc.
Art. 16 din OUG nr.96/2003 prevede ca : Pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si în cadrul concediului pentru lauzie stabilit potrivit legii.
Art. 15 (1) din OUG nr.111/2010 : Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
.....
Coroborand cele doua texte de lege , rezulta ca CCC incepe dupa terminarea concediului postnatal...
daca sotia si-a rezervat 96 de zile (din cele 126 in total care pot fi luate in total adica prenatal +postnatal) dupa nasterea copilului si eu ca tata intru in ccc dupa cele 42 de zile de la nastere , sotia mai poate sa ramana in continuare in cele 96 de zile de concediu sau se intrerup si este obligata sa se intoarca la serviciu.
1. Referitor la sotie: La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei...... art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.
Prin urmare , sotia dvs are dreptul nu obligatia de a reveni la locul de munca dupa incetarea concediului de maternitate ... la terminarea acestuia poate solicita incetarea raportului de munca.
2. Dvs puteti intra in CCC in locul sotiei, in acest caz aveti dreptul sa optati pentru una din cele doua variante de mai jos:
) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.