avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lovire involuntara cu mingea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lovire involuntara cu mingea

Am fost cu tata intr-un parc unde erau terenuri amenajate de joaca cu mingea, fiecare teren era inconjurat de grilaj dar nu suficient de inalt si a sutat mai tare iar mingea a sarit peste grilaj si a lovit in spate pe o doamna care se plimba.A venit la noi si a spus ca acea minge i-a taiat respiratia, ca tremura si ca amortise putin.
1. Daca necesita ingrijiri medicale, tatal meu e in pericol sa fie tras la raspundere?
2. Sau prin absurd Doamne fereste murea era tras la raspundere?
Tatal meu este o persoana foarte fricoasa si negativista,este foarte ingrijorat de situatie,poate raspunsurile Dumneavoastra il vor calma. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: alexis45 , utilizator 10:37, 3 August 2011
Ceea ce se desprinde fara echivoc din cele relatate de dvs ..este faptul ca actiunea dvs a fost din culpa. Vatamarea corporala din culpa este prevazuta si sanctionata de art 184 cod penal :
Art. 184. - Vatamarea corporala din culpa

Fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 2(indice 1) care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta la art. 181, savârsite din culpa, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Când savârsirea faptei prevazute în alin. 1 este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevazuta în alin. 2 daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate în alineatul precedent se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

(41) Daca faptele prevazute la alin. 3 si 4 sunt savârsite de catre o persoana care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, si închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
Pentru faptele prevazute în alin. 1 si 3, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Art.180 cod penal
Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 2 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul faptelor prevazute la alin 1 indice 1 si 2 indice 1 actiunea penala se pune in miscare si din oficiu. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.

Art.181 cod penal
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Fapta prevăzută la alin. 1 săvârşită asupra membrilor familiei se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 11 acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.


Daca persoana respectiva murea..putea fi incadrat la infractiunea vizand Uciderea din culpa....

Toate incadrarile se fac daca se stabileste ca intre fapta propriu zisa si rezultat exista legatura de cauzalitate.
ce s-a intamplat dupa ce doamna lovita de minge a venit la dvs cu rasuflarea taiata, tremurand si putin ametita ? ati sunat la 112 sa anuntati "accidentul " ? ce pretentii a avut doamna cu pricina , in afara scuzelor de rigoare care sunt convinsa ca au fost oferite ? A depus doamna in cauza vreo plangere la politie ? a avut nevoie de ingrijiri medicale ca urmare a loviturii primita in spate de la minge ? deoarece.....din cate inteleg eu doamna lovita a plecat bine mersi pe propiile-i picioare si injurandu-va corespunzator
sincer....banui ca tatal dvs este speriat fara motiv.
in lipsa altor amanunte ...se fac doar speculatii pe marginea unor situatii ipotetice.
Articolul pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa il puteti citi putin mai sus. Ca sa intelegeti mai bine, doamna care a fost lovita trebuie sa isi scoata certificat medico-legal pt minim 10 zile de ingrijiri medicale pt ca tatal dvs. sa poate fi tras la raspundere.
In caz contrar, nu avem infractiune, iar 10 zile de ingrijiri medicale se dau la niste lovituri ceva mai serioase, daca domana doar a fost lovita si a ametit putin in acel moment, nu i se vor acorda aceste zile de ingrijiri mediale si sincer ma cam indoiesc de faptul ca a suferit o vatamare mai serioasa.
Consider ca tatal dumneavoastra poate sta linistit.
Situatia in care tatal dvs ar fi fost tras la raspundere daca persoana ar fi decedat din urma loviturii este discutabila. Fiind un teren de joaca inconjurat de grilaj (asadar destinat pt jocul cu mingea) e cam greu de prevazut faptul ca o minge poate zbura peste grad cu o asa putere incat sa omare pe cineva.
Dar, bineinteles depinde de circumstante si daca totusi de dovedea culpa, am fi vorbit despre infractiunea de ucidere din culpa.
cassy a scris:

ce s-a intamplat dupa ce doamna lovita de minge a venit la dvs cu rasuflarea taiata, tremurand si putin ametita ? ati sunat la 112 sa anuntati "accidentul " ? ce pretentii a avut doamna cu pricina , in afara scuzelor de rigoare care sunt convinsa ca au fost oferite ? A depus doamna in cauza vreo plangere la politie ? a avut nevoie de ingrijiri medicale ca urmare a loviturii primita in spate de la minge ? deoarece.....din cate inteleg eu doamna lovita a plecat bine mersi pe propiile-i picioare si injurandu-va corespunzator
sincer....banui ca tatal dvs este speriat fara motiv.
in lipsa altor amanunte ...se fac doar speculatii pe marginea unor situatii ipotetice.


Nu,nu a sunat nimeni la 112,nu a avut nicio pretentie oficiala insa in ochii dansei am vazut cateva tentative de pretentii.Da am cerut scuze bineinteles insa nu stim nimic daca si-a scos certificat medico-legal sau a depus vreo plangere,nu am fost anuntati.Da a plecat pe picioarele dansei din parc nu a fost nevoie de targa.
olimpia_ilie a scris:

Fiind un teren de joaca inconjurat de grilaj (asadar destinat pt jocul cu mingea) e cam greu de prevazut faptul ca o minge poate zbura peste grad cu o asa putere incat sa omare pe cineva.



Tocmai de aceea intreb,incidentul a avut loc in jurul unui teren amenajat,noi fiind in teren am respectat regulile parcului intocmai.Singurii vinovati or fi cei de la primarie deoarece nu au amenajat corespunzator terenul(grilajul trebuia ridicat in jurul a 8-10 metri inaltime intrucat mingea sare...) plus panouri de atentionare pentru a spori atentia trecatorilor!
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
yoyoyo2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala ? victoriaierima victoriaierima Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti cum procedez ? Sotul meu a fost lovit miseleste cu o sticla in cap de catre un individ, in urma loviturii s-a ales cu ... (vezi toată discuția)
Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)
Vatamare corporala ChavaLito ChavaLito acum o saptamana am fost intr-o discoteca de la mine din oras si era o fata pe care o cunosteam si am fost acolo special pentru ea doar ca ea era insotita de ... (vezi toată discuția)