avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Datorie catre un tert
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Datorie catre un tert

Firma pe care o detin (sunt asociat unic si administrator) are o datorie catre un furnizor, in urma serviciilor prestate de acesta, de 4.400 Eur. In urma demararii de catre furnizor a unei actiuni in instanta, pentru care am fost citat pe 8 septembrie 2011, am aflat ca datoria s-a majorat, aparand penalizari de cca 16.500 Eur. E drept, au trecut cam 2 ani de la scadenta... Exista si un bilet la ordin, avalizat de mine, de cca 2.000 Euro. Care ar fi solutia cea mai potrivita pentru a iesi din acest impas? Mentionez ca societatea mai are alti 3.500 Eur datorie la bugetul statului si ca nu mai exista activitate de aproape 2 ani.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
sorinviz1, utilizator
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 02:57, 2 August 2011
Interesul dvs. cred ca este sa amanati plata, nu? Angajati-va un avocat iscusit si veti reusii sa amanati procesul ceva timp.
Sincer, interesul meu este sa scap de datorii, cu tot cu fima. Sau macar sa pot plati doar suma fara penalizari. Daca ma puteti ajuta, am 2 intrebari, punctual:
- Odata demarata actiunea in justitie, mai pot incerca o conciliere cu furnizorul?
- Aceste solutii "legale" de preluare de firme credeti ca merita atentia?
Multumesc.
Cine va preia firma cu datorii? Daca Dvs, aveti incheiat contract cu societatea respectiva, in care sunt stipulate si penalitatile aferente intarzierilor la plata, nu prea aveti ce face. Sa mai tergiversati...da...daca vreti sa platiti mai multe penalitati.
In privinta biletului la ordin, daca nu are inscrisa o data pe el, poate fi oricand introdus in banca. Banuiesc ca a fost lasat furnizorului, drept garantie. In cazul in care nu aveti lichiditati in cont pentru a fi onorat la plata, societatea Dvs. va intra in C.I.P.. o situatie nu tocmai placuta.
sorinviz1 a scris:

Aceste solutii "legale" de preluare de firme credeti ca merita atentia?


Nu sunt viabile. Cei care cumpara firme cu datorii, le cumpara sa acumuleze datorii si mai mari.
Iar antrenarea raspunderii organelor de conducere ale societatii, in caz de insolventa, se face pentru datoriile acumulate in timpul mandatelor pe care le-au indeplinit.
Ceea ce inseamna ca tot se poate cere antrenarea raspunderii dvs. cu bunurile proprii, pentru datoriile acumulate de societate atunci cand va apartinea.
Intrebarea e cu ce achitati daca nu ati activat, poate sa aduceti un aport in cash.
Puteti invita firma la conciliere directa (art 720 CPC) cu propunerea de achitare a debitului mai putin penalitatile. Cred ca e mai bine decat sa astepte sa valorifice activele firmei, care poate nici nu se ridica la acea valoare.
Daca in schimb ei v-au chemat in instanta fara sa va cheme la conciliere, vor pierde pe baza acestei exceptii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie urgenta de un sfat floricamate floricamate Am fost administratorul unei firme pana in urma cu 2 ani dupa care am vandut firma, fiind preluate si creditele. Aveam un bilet la ordin avalizat de mine, si ... (vezi toată discuția)
Riscurile administratorului savyandrei savyandrei Buna ziua , Am nevoie de consultanta intr-o problema foarte delicata . Sunt administrator si unic asociat al unei firme de distributie pusa pe picioare de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cesiunea firmei maximtgv maximtgv Buna ziua, detin o societate cu 2 asociati 50%-50%. Acum din anumite probleme aparute intre noi dorim sa cesionam partile altuia. Intrebarea mea este in ce ... (vezi toată discuția)