avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri si dar nunta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri si dar nunta

Buna seara.

Sunt pe cale sa divortez dupa aproape un an de casnicie.
Situatia materiala care face obiectul intrebarii:
- o suma de bani de la nunta
- un apartament proprietatea sotiei de dinaintea casatoriei
- un apartament al sotiei dobandit de sotie inainte de casatorie dar cu drept de uzufruct viager al fostilor proprietari la care inca se mai platesc rate, stipulate in contractul de inchiriere si notate intr-un carnet
- auto proprietatea mea (sotul)
Banii din dar au fost folositi pentru plati datorii ale sotiei, cumpararea de mobila, amenajari, excursii, plata rate
Banii din salariul sotiei au fost folositi in mare parte in folosul sotiei, plata ratelor
Banii castigati de mine au fost folositi pentru plati curente, cheltuieli cu auto, excursii, si cateva economii pe numele meu

Intrebari:
Pot solicita impartirea darului de nunta echitabil, adica sa recuperez din banii dati pentru restituirea imprumutului / plata ratelor?
Poate solicita sotia din banii castigati de mine (economii) ?
Daca se considera ca totul la comun (desi eu nu am ce face cu jamatate din amenajari, mobila la comanda) pot solicita cota parte din apartamentul pentru care s-au platit ratele, fiindca s-au platit din banii comuni?
Va multumesc,
Cu stima,
lusco
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 09:59, 16 August 2008
Regimul comunitati de bunuri a sotilor va da dreptul sa solicitati partajarea si a a darului de nunta, menit sa constituie incepiul patrimoniului comun al sotiilor si sa dovedeti ce anume datorii ale sotiei ati achitat din acesta, Cit priveste bunurile dobindite anterior casatoriei acestea au regum de bunuri oproprii. Pentru ratele poe care le-ati platit dupa casatorie aveti numai un drept de creanta. Pentru celelalte bunuri dobindite in timul casatoriei se va tine seama de contributia efectiva a sotilor la achizitionarea lor.
Partajarea bunurilor nu trebuie facuta neaparat in natura, sotia va poate da jumatate din banii pentru mobila si aceasta sa ramina ei.
Ideal ar fi ca sa discutati acest aspect, sa faceti un inventar si mai apoi, o tranzactie cu privire la bunuri. Cand partile nu se inteleg si fiecare reclama ca doar el a 'tinut" toata casa si celalalt s-a gandit numai la el, veti cheltui multi bani pentru a demonstra cine are dreptate.
Multumesc pentru raspuns.

Ce inseamna (in acest caz mai ales) drept de creanta. Un raspuns accesibil caci nu inteleg ce e pe wikipedia spre ex.
Creanta inseamna-bani. Exista doua parti, creditorul si debitorul intr-un raport juridic, adica cel care primeste banii, doi , ce-l care da banii si aceea obligatie.
In partajarea bunurilor, cel care a achitat, in cazul d.-str.acea suma de bani, este considerata bun propriu, deoarece, desi ati fost casatorit ati achitat singur, iar pentru ratele sotiei , tot drept de creanta, deoarece, fiind bunul cumparat de sotie, inainte de casatorie, dar neachitat in intregime, d-str. ca sot, nefiind proprietar pe acel imobil, si achitand ratele aveti doar un drept de creanta., pe care il puteti solicita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)
Partaj catalina.p catalina.p Ea a achizitionat 1)un autoturism in valoare de 36000 ron- prin credit bancar pe 7 ani-cu 8-9 luni inainte de incheierea casatoriei , dar cu 2 luni inainte ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor elizachichi elizachichi Eu si sotul meu suntem casatoriti de 11 ani si avem o fetita de 5 ani. Din nenumarate motive( certuri f.f. dese,indiferenta fata de obligatiile unei ... (vezi toată discuția)