avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... email comercial
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

email comercial

Cred ca acest subiect "email comercial" m'ar interesa mai in amanunt. Eu folosesc Outlook Express in w2k pro si nu sunt sigur ca stiu sa'l setez pentru scopul acesta... certificate calificate... semnaturi... read receipt...
daca trebuie sa cumpar certificat sau am deja in Windows...

Am de corespondat cu o firma de la care am cumparat ceva - acum e stricat - iar OPC m'a sfatuit sa fac lucrul acesta in scris, prin Posta RO si ar lua prea mult timp.
As incerca prin eMail daca as stii ca poate reprezenta dovada la nevoie.
citat:
"Potrivit art.6din Legea nr.455/2001, înscrisul în formã electronicã, cãruia i s-a încorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnãturã electronicã, recunoscut de cãtre cel cãruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris si între cei care le reprezintã drepturile. Deci, indiferent de faptul cã semnãtura electronicã este bazatã sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenta acesteia este stabilitã, prezumtia autenticitãtii înscrisului în formã electronicã nu mai poate fi contestatã."

Scuzati formularea ne-academica,
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan me , utilizator 20:51, 19 August 2008
Lege nr. 455 / 2001 privind semnatura electronica, prevede:

Art. 6. - Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica, recunoscut de catre cel caruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic intre cei care l-au subscris si intre cei care le reprezinta drepturile.
Art. 7. - In cazurile in care, potrivit legii, forma scrisa este ceruta ca o conditie de proba sau de validitate a unui act juridic, un inscris in forma electronica indeplineste aceasta cerinta daca i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat si generata prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii.
Art. 8. - (1) In cazul in care una dintre parti nu recunoaste inscrisul sau semnatura, instanta va dispune intotdeauna ca verificarea sa se faca prin expertiza tehnica de specialitate.
(2) In acest scop, expertul sau specialistul este dator sa solicite certificate calificate, precum si orice alte documente necesare, potrivit legii, pentru identificarea autorului inscrisului, a semnatarului ori a titularului de certificat.

Am citat din lege pentru mai multa claritate. La art 6 se prevede expres ca inscrisul in forma electronica trebuie sa fie "recunoscut de catre cel caruia i se opune" iar la art.8 este reglemenata exact situatia in care acest inscris sau semnatura electronica nefiind recunoscute de una din parti se ajunge la instanta, acolo e necesara expertiza tehnica s.a..m.d.
In opinia mea, e foarte bine sa uitlizati aceasta metoda a inscrisului electornic si ar fi necesar sa se aplice din ce in ce mai mult, dar... folositi in paralel un curier rapid care sa transmita documentul dvs. in maximum 24 de ore "partii opuse".Altfel riscati calea lunga a judecatii, care, cu siguranta, va fi preferata de opozant.
Dupa cum vad imi recomandati un furnizor roman de certificate, acum practic daca stie cineva, sa nu ies din cadrul legii 455/2001.

florentina albu a scris:

In opinia mea, e foarte bine sa uitlizati aceasta metoda a inscrisului electornic si ar fi necesar sa se aplice din ce in ce mai mult

in opinia mea as interzice deodata (prin legi - poate citeste cineva) folosirea de faxuri, scrisori, imprimari pe hartie, tot ce e non-ecologic deci duce la disparitia padurilor, ca si a postei si serviciilor de curierat care iau timp si costa mai mult (economia nationala).
florentina albu a scris:

... folositi in paralel un curier rapid care sa transmita documentul dvs. in maximum 24 de ore "partii opuse".Altfel riscati calea lunga a judecatii, care, cu siguranta, va fi preferata de opozant.

nu inteleg de ce in maxim 24 de ore, la mine nu e cazul acesta, numai ca vreau sa finalizez mai repede. Vor fi de schimbat mai multe ... intre mine, firma in cauza si OPC.
Dan me a scris:
Am de corespondat cu o firma de la care am cumparat ceva - acum e stricat - iar OPC m'a sfatuit sa fac lucrul acesta in scris, prin Posta RO si ar lua prea mult timp.


Faptul ca ati invocat lipsa timpului m-a determinat sa consider ca actiunea dvs. reprezinta o mare urgenta, motiv pentru care v-am indicat utilizarea serviciilor de curierat rapid cu termen maxim de 24 de ore.:)
In Romania se foloseste cam rar semnatura electronica. Probabil cand se va folosi mai des ne vom obisnui cu acest sistem.
Am inteles, pana una alta e cel mai bine cum s'a mentionat mai sus sa folosesc serviciile de curierat sau/si ma transport chiar pe mine cand am drum. ;):((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E-mail - dovada in instanta petronelabz petronelabz spuneti-mi va rog corespondenta intre 2 persoane (angajat si angajator) are vreo valoare in cazul unui proces? multumesc (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)