avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare

Se poate executa o sentinta definitiva...in conditia in care pe acel teren exista un sechestru asigurator pus de o alta persoana? Sentinta de care vorbesc mai sun este o actiune pauliana castigata. Pot sa incep recuperarea creantei?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 20:57, 2 August 2011
conform art.596 din codul de procedua civila, valorificarea bunurilor asupra carora s-a instituit sechestrul asigurator pot fi valorificate numai dupa obtinerea de catre creditor a titlului executoriu. prin urmare dvs...aveti un drept , pe care nu-l veti putea valorifica decat dupa ce creditorul care a solicitat instituirea sechestrului asigurator obtine titlul executoriu.
Scopul sechestrul asigurator este tocmai reducerea riscului ca bunurile debitorului sa fie valorificate inainte ca creditorul sa obtina un titlu executoriu.
Intrebarea pe care ati pus-o este extrem de interesanta.
Nu exista prevederi speciale in Codul de Procedura Civila privitoare la acest aspect.
Va propun urmatoarea interpretare a normelor existente in cod, in sensul ca puteti urmari silit bunul.
Sa incepem cu sechestrul asigurator si rolul sau.
Potrivit dispozitiilor art. 591 CPC, creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanţă este constatată prin act scris şi este exigibilă, poate solicita înfiinţarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorului, dacă dovedeşte că a intentat acţiune.
Potrivit dispozitiilor art. 596 CPC, valorificarea bunurilor sechestrate nu se va putea face decât după ce creditorul a obţinut titlul executoriu, iar potrivit dispozitiilor art.595 CPC, în cazul în care cererea principală, în temeiul căreia a fost încuviinţată măsura asigurătorie, a fost anulată, respinsă sau perimată prin hotărâre irevocabilă, ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la judecarea acesteia, debitorul poate cere ridicarea măsurii.
Din dispozitiile textelor de lege reproduse mai sus, am putea considera ca cel care a solicitat instituirea sechestrului, are o creanta conditionata, conditia fiind aceea a admiterii actiunii prin care se urmareaste obligarea debitorului la plata.
Cu privire la creantele conditionate, art.567 CPC ne ofera urmatoarele solutii :
Creanţele condiţionale sau afectate de un termen suspensiv se vor plăti potrivit ordinii de preferinţă prevăzute la art. 563 şi 564.
Dacă condiţia este rezolutorie, nu se va putea elibera creditorului suma cuvenită decât dacă acesta va da o cauţiune sau va constitui o ipotecă în favoarea celor care ar trebui să se folosească de această sumă în cazul îndeplinirii condiţiei.
Dacă condiţia este suspensivă, suma cuvenită creditorului va fi distribuită creditorilor care vin după acesta, dacă aceştia vor da o cauţiune sau vor constitui o ipotecă pentru a garanta restituirea sumei primite în caz de îndeplinire a condiţiei.
În cazul în care creditorii prevăzuţi la alin. 2 şi 3 nu dau o cauţiune sau nu constituie o ipotecă, suma se va consemna la Casa de Economii şi Consemnaţiuni până la îndeplinirea condiţiei rezolutorii sau suspensive.


Concluzia ar fi ca este posibila urmarirea bunului supus sechestrului asigurator, de catre un alt creditor decat cel care a cerut instituirea sechestrului, cu respectarea dispozitiilor art.567 CPC.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sechestru asigurator calinionut calinionut Speta pe care doresc sa o prezint aici si cu privire la care sper ca voi primi ceva sfaturi se refera la o actiune in pretentii nascute in urma unui pretins ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator Borza Borza Buna pot sa fac o cerere de sechestru asigurator imobil in conditiile in care am o plangere penala aflata in faza de cercetare penala si in care m-am ... (vezi toată discuția)
Infiintarea popririi Alina Alina Alina Alina Buna ziua As vrea sa va prezint urmatoarea speta si daca se poate sa-mi dati unsfat Avem un debitor impotriva caruia am obtinut un titlul executoriu si l-am ... (vezi toată discuția)