avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DREPT DE VIZITA MINOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DREPT DE VIZITA MINOR

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati pt ca nu am nici un sprijin.
In urma divortului am obtinut copilul spre crestere si educare la mine ( fostul sot a introdus actiunea si asa a cerut el).
Fostul sot nu a cerut drept de vizita pe cale judecatoreasca.
Sunt de acord sa il las sa vada copilul insa numai cu stabilirea unui program de comun acord insa el nu vrea program vrea sa il vada cand doreste si mai ales sa doarma si la el.
Copilul este in vacanta la bunici si profitand de acest fapt si ca bunici sunt mai in varsta s-a dus la ei si a strigat copilul prin gard incercand sa il influenteze sa se duca la el.
Binenteles ca bunicii nu l-au lasat si de aici circul de rigoare.
Intrebare?
1. sunt obligata sa il las sa vada copilul de cate ori vrea el daca nu anunta inainte si nu avem o intelegere amiabila?
2. Nu are voie copilul la bunici in vacanta si pot fi decazuta din drepturi ca nu am grija de copil in aceasta periaoda? ( il vizitez de 2 ori pe sapt si in weekend il iau acasa)
-3. pana la stabilirea de catre instanta a programului de vizita sunt obligata sa il las sa vada copilul?
4. Ce pot face in acest sens deoarece imi este teama ca ne va urmari cu scopul de a ne sicana sub pretextul ca vrea sa vada copilul si eu nu il,las.
I-am comunicat de repetate ori ca poate vedea copilul in prezenta mea sau dupa stabilirea de comun acord a unui program de vizita insa nu vrea nicicum .
Daca copilul este in custodia mea si e la el in vizita si pateste ceva , se inbolnaveste etc cine raspunde ?

Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac deaorece imi e teama ca copilul va avea de suferit dupa vizitele si scandalurile inopinante pe care le face la bunici.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:13, 3 August 2011
Dreptul de a vedea copilul oricand izvoreste din drepturile parintesti insa in Romania poate avea probleme daca ii interziceti.
Pe strada nu cred ca aveti cum sa ii interziceti.La domiciliul dvs. ii puteti interzice.

Pentru amanunte detaliate ar trebui sa consultati verbal un avocat intrucat discutiile sunt lungi...
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.Nu.
2.Nu, sunteti reprezentata legala a minorului, iar daca dvs. decideti ca minorul sa-si petreaca vacanta la bunicii materni, ceea ce este si firesc, nu este un motiv de decadere din drepturile parintesti sau de reincredintare a acestuia.
3.Nu, daca nu reusiti sa ajungeti la un consens privind modalitatea de vizitare a minorului.
4.Daca doreste sa viziteze minorul, tatal poate sa formuleze o actiune de stabilire relatii personale, urmand ca in aceasta situatie sa va formulati apararea fata de programul si modalitatea de vizitare solicitata.
5. Daca minorul se imblonaveste in perioada cat este la tata, in mod normal acesta raspunde, pentru ca pe perioada cat se afla impreuna cu acesta , tatal trebuie sa-si asume raspunderea privind modul de ingrijire al minorului.
Chestiunea cu bunicii materni este foarte discutabila...
Daca avem in vedere faptul ca bunicii paterni ar avea nevoie de hotarare judecatoreasca de ce nu ar avea nevoie si cei materni...

Pot fi teribil de incurcate caile Domnului...in astfel de probleme...
Multumesc pentru sprijin.

Bunicii paterni niciodata nu si-au manifestat interesul fata de copil iar mama mea respectiv bunica a avut mereu grija de el cand a fost bolnav sau cand s-a impus.
o alta intrebare cum pot eu stopa acest santaj ieftin adica cum pot face sa il impiedic sa mai apara la gardul parintilor mei si sa solicite sa vorbeasca cu copilul? va dati seama ca pt copil este o trauma pt ca nu intelege ce se intampla iar el pe asta si mizeaza ca copilul va plange , va vrea la el iar bunicii il vor da. Nu se gandeste absolut deloc la binele copilului.
Ba mai mult i-a reclamat pe bunici la politie ca au sechestrat copilul si nu i se permite sa il vada.
Exista vreo cale prin care eu sa arat instantei in momentul stabilirii programului de vizita ca eu am avut buna intentie sa stabilesc un program amiabil si ca el nu a vrut ba mai mult nu l-a interesat sentimentele copilului in momentul in care duopa ce ca s-a dus a mai si facut scandal si i-a jicnit pe parintii mei?
Ce ma sfatuiti sa fac?

Am uitat sa specific ca desi instanta l-a obligt la plata pensiei alimentare din momentul depunerii actiunii de divort el nu a platit decat din momentul pronuntarii sentintei pt ca asa a considerat de cuviinta ca merit ( de parca era vorba de dreptul meu) si si acei bani mi i-a dat cu intarziere de 2 luni si cu taraita.
Daca demonstrez acest lucru cu extrasele din banca are vreo importanta in stabilirea drepului de vizita? in sensul de a demostra cat de mult inseamna pt el copilul si drepturile acestuia.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Schimbarea programului de vizitare a minorului magdutza2010 magdutza2010 Prin sentinta data la divort,minorul mi-a fost incredintat ,iar tatalui i s-a acordat dreptul de a lua copilul la domiciliul lui o zila 2 saptamani,5 zile ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa il decad din drepturi pe tatal copilului meu? Catalina12345678 Catalina12345678 Traiesc in concubinaj cu tatal fetitei mele.El a recunoscut-o pe fetita.dar as vrea sa stiu daca ma despart de el as putea sa il decad din drepturi si sa trec ... (vezi toată discuția)
Domiciliul minorului Cristina231 Cristina231 Fostul meu soț a decedat iar mama acestuia bre domiciliul minorului cât și drept de vizita exista vro șansa sa ii se acorde ? (vezi toată discuția)