Prin sentinta data la divort,minorul mi-a fost incredintat ,iar tatalui i s-a acordat dreptul de a lua copilul la domiciliul lui o zila 2 saptamani,5 zile de Craciun si de Paste (din 2 in 2 ani) si o luna in vacanta de vara.Acest program a fost stabilit de catre instanta in conditiile in care eram cu totii in tara(parintii si copilul).Datele problemei s-a schimbat in sensul ca eu si copilul avem rezidenta in Spania,unde Roby este inscris la scoala,iar tatal e in Anglia.Am mai avut probleme din cauza programului de vizita,iar la ultima intalnire cu tatal copilului a propus sa facem prin notar o intelegere prin care sa imi dau acordul sa ia minorul pe toata perioada vacantei de vara la el.Ce parere aveti?Risc sa nu mai imi vad copilul???Sincera sa fiu eu nu am incredere sa accept acest acord,din simplul motiv ca tatal refuza sa imi comunice adresa la care locuieste,iar la intrebarea mea "cine va avea grija de copil in acea perioada?"(avand in vedere ca e vb de 2 luni si jumatate,iar el lucreaza)nu a stiut sa imi raspunda.
In cazul in care deschid in instanta un proces prin care cer schimbarea programului de vizitare,ce sanse am sa nu mai fiu nevoita sa fac naveta Spania-Romania?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri.
MAGDUTZA 2010
Problema e ca tatal refuza sa imi comunice adresa unde sta si imi este teama ca in momentul cand va avea copilul la el,va refuza sa il mai aduca.O alta problema ce nu o inghit e faptul ca el sta in aceeasi casa cu sora lui;ea are un copil de 2 ani,iar copilul meu a facut pe dadaca pt 5 luni de zile anul trecut cat a stat la bunicii paterni pt acest verisor.Intre teama de a nu-mi revedea copilul si de-a fi exploatat,nu am incredere la un asemenea acord la notar ce l-a propus tatal.Oricum mai bn fac naveta Spania-Romania,decat sa risc sa nu mai vad copilul.
Chiar daca ati cunoaste adresa lui din strainatate, tot nu ati putea face mare lucru in cazul in care ar refuza sa va dea copilul inapoi. Sentinta din Romania ar trebui sa urmeze niste proceduri de recunoastere pe teritoriul Spaniei inainte de a fi pus in executare. O astfel de procedura dureaza cateva luni, 1-2 cel putin, si in aceasta perioada el si-ar putea schimba adresa, ori chiar ar putea schimb tara etc. Pe de alta parte, daca el sau dvs, doriti sa scoateti copilul din tara fara ca celalalt parinte sa fie insotitor, aveti nevoie de acordul lui, la fel cum si el are nevoie de acordul dvs daca vrea sa-l scoata din tara. Un astfel de acord se da la notar, asta, daca nu cumva sentinta cuprinde si dispozitii cu privire la modalitatea de scoatere a minorului din tara fara acordul celuilalt parinte. Oricum ar fi, riscuri exista, dar aceste riscuri vor persista mereu pana la varsta de 18 ani, fiind eliminate doar daca va recasatoriti cu el sau daca va renunta el sa se prevaleze de drepturile sale parintesti. Aceste situatii presupun mereu riscuri si nu pot fi solutionate niciodata spre binele copilului, fara o minima incredere reciproca intre parinti. Desigur, daca ambii sunt binevoitori ai copilului ..
Program vizita
Enache Ana
Buna ziua printr-un proces pt pe care l-am câștigat în august am putut sa imi scot copilul din țară și sa il aduc in Austria unde l-am înscris la scoala ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor
MYK272est
Buna ziua! In data de 22. 06. 2016 am primit sentinta divortului prin care s-a stabilit si custodie comuna asupra minorului rezultat din casatorie in varsta de ... (vezi toată discuția)