avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita minor

Buna ziua! In data de 22. 06. 2016 am primit sentinta divortului prin care s-a stabilit si custodie comuna asupra minorului rezultat din casatorie in varsta de 1an si 10luni acum. Programul de vizita este cu preluare de catre tata de la domiciliul meu, de vineri seara la 18:00 pana duminica seara la 18:00 in fiecare primul si al treilea weekend al fiecarei luni, doua saptamani in luna iulie, doua saptamani in luna august, 7 zile in luna decembrie in perioada sarbatorilor si 3 zile de paste. Tin sa precizez ca atunci cand s-a stabilit acest program copilul era inca alaptat, lucru de care nu s-a tinut cont. Minorul a fost preluat de tata primele doua sapt. din luna iulie, dupa care a fost adus febril, plin de bubulite si in o ora dua ce l-a adus a trebuit sa merg cu el la urgente. Atat cat minorul a fost la domiciliul tatalui, acesta nu s-a ocupat personal de el ci l-a lasat in grija bunicilor (pe care nici nu-i cunostea pt ca eu m-am ocupat de minor de la varsta de o luna, iar tatal a venit sa-l vada prima data cand acesta avea 1an si 2 luni). din data de 18 august tatal e plect din tara. I-am cerut sa-mi dea si mie procura sa merg in Spania unde am familia si oferta de munca si unde am lucrat vreme de 8ani. A spus ca nu-mi da procura sub nici o forma. As dori sa stiu daca el tot nu respecta programul de vizita care l-a primit, nu se intereseaza de minor si nu-i plateste pensia de intretinere, eu chiar nu pot parasi tara??? In cat timp as putea deschide o alta actiune pt schimbare program de vizita, sau stabilire domiciliu minor in alta tara????
Cel mai recent răspuns: MYK272est , utilizator 11:54, 17 Octombrie 2016
Buna seara,
Pentru schimbarea programului de vizitare va puteti adresa instantei oricand.
pentru plata pensiei va puteti adresa parchetului dupa 3 luni de neplata conform art. 378 Cod penal Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Pentru a pleca din tara va puteti adresa tot instantei solicitand ca aceasta sa pronunte o sentinta care sa substituie acordul tatalui.
Va multumesc mult de raspuns, insa vreau sa precizez ca am cerut parerea a trei avocati si toti acestia mi-au spus ca e PREA DEVREME sa dechid o noua actiune (sentinta definitiva si irevocabila s-a pronuntat in data de 22 06 2016). Au spus ca trebuie sa strang dovezi cum ca tatal nu se ocupa de copil, sau ca nu respecta programul de vizita, etc. Cat despre plangerea penala in ceea ca priveste pensia de intretinere, am facut una din data de 27 06 2016 si o alta in data 05 10 2016 si nu am primit nici un raspuns. Am inteles ca ar trebui sa fim chemati la politie sa dam declaratie. Nu mi se pare corect ca eu sa cresc copilul cu alocatia lui doar si tatal sa aiba drepturi si nici o obligatie! Daca se acorda acest drept tatalui ar trebui sa se si oblige la exercitarea acestuia!
MYK272est a scris:

Nu mi se pare corect ca eu sa cresc copilul cu alocatia lui doar si tatal sa aiba drepturi si nici o obligatie! Daca se acorda acest drept tatalui ar trebui sa se si oblige la exercitarea acestuia!

Să nu înțelegeți greșit în ce anume constau drepturile părintești.
Tata are aceleași drepturi părintești, dar și obligați - îndatoriri părintești ca și mama.
`
Programul de legături personale este cu prioritate un drept al copilului de a păstra legătura cu ambii părinți, și apoi al părintelui nerezident, și este gândit în interesul superior al copilului, NU în interesul părintelui nerezident.
`
Programul de legături personale nu reprezintă o obligație, dar nici un drept, ci o modalitate
prin care se stabilește programul spre a fi exercitat.
Dreptul este oferit de lege prin articolele care fac referire la legăturile personale, judecătorii nu dau drepturi ci legiuitorul.
`
Drepturile părintești nu le veți putea lua vreodată tatălui, el va rămâne cu aceleași drepturi părintești egal cu dvs.
`
Nu există vreun articol de lege prin care să-l oblige pe părintele nerezident să-și exercite programul de legături cu minorul, nici nu va exista vreodată și tehnic/logistic nici nu ar fi posibil.
Totuși legăturile personale se pot exercita de la distanță: din America, din Canada, din Italia, din Spania..., prin mijloacele moderne de comunicare și socializare, așa cum legiuitorul a reglementat prin ART. 18 din LEGEA 272/2004 actualizată, modificată și republicată în aprilie 2016:
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de catre persoana la care locuieste copilul a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
g) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.
(3) Parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte, prevazute la alin. (1).
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
Dapix, utilizator
Stimată doamnă, avocaţii cu care aţi discutat au dreptate, trebuie să dovediţi că faţă de condiţiile avute în vedere la stabilirea programului de relaţii, condiţiile s-au schimbat.
Am înţeles că tatăl nu şi-a văzut copilul până la vârsta de 1 an şi 2 luni, aţi demonstrat acest lucru în proces? Aţi arătat că domnul locuieşte în altă ţară? Dacă da, acum sunteţi în aceeaşi situaţie.
Dacă NU, atunci ACUM puteţi argumenta că domnul nu locuieşte în ţară. Apoi, măcar pentru o acţiune de suplinire a semnăturii tatălui, aveţi nevoie de refuzul său scris, în acest scop trebuie să-l rugaţi să vă dea acordul de plecare în scris, să-i spuneţi că poate fi şi de la consulatul ţării unde locuieşte, să-i arătaţi că nu-i puteţi asigura copilului totul la standardele dorite şi pentru că el nu contribuie nici material şi nici fizic la creşterea şi educarea copilului; Insistaţi de mai multe ori, până vă răspunde, dacă nu vă răspunde, este şi asta o dovadă de dezinteres şi de refuz.
Pentru neplata pensiei de intreţinere, scrieţi plângere şi direct la parchet, o puteţi trimite prin poştă, cu confirmare de primire, de acolo cu siguranţă veţi primi răspuns.
@Dapix
Nu există vreun articol de lege prin care să-l oblige pe părintele nerezident să-și exercite programul de legături cu minorul, nici nu va exista vreodată și tehnic/logistic nici nu ar fi posibil.

Programul de legături al părintelui cu minorul este un drept al minorului şi, fiindcă părinţii sunt egali în drepturi şi au autoritate părintească comună, ambii părinţi au obligaţia să respecte dreptul copilului la 2 părinţi, aşa cum se arată şi în L. 272/2004 şi în Codul Civil şi ambii au obligaţia să contribuie în mod solidar la creşterea şi educarea minorului.

În cazul prezentat, tatăl NU respectă dreptul copilului la tată şi nici propria obligaţie de contribuţie la creşterea şi educaţia minorului, deci nu-şi respectă responsabilităţile parentale.
"Tehnic, logistic" este la fel de posibil de obligare a părintelui nerezident să respecte dreptul copilului la părinte şi la intreţinere, exact prin metoda prin care tehnic şi logistic părintele rezident este obligat să-şi respecte obligaţiile şi drepturile, în spiritul egalităţii dintre părinţi şi în spiritul Rezoluţiei Comisiei Europene.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
Martonze, utilizator
Faptul ca tatal nu si-a vazut copilul pana la varsta de 1an si 2luni l-am demonstrat in proces cu martori, iar in acea perioada era in tara la doar 6km de domiciliul meu si al copilului. Din tara este plecat de pe data de 18 august. Cat despre plangerile penale in legatura cu plata pensiei de intretinere au fost efectuate ambele direct catre parchet. Una redactata de catre un avocat iar cealalta de mine personal si trimisa cu confirmare de primire.
I-am cerut acordul de a parasi tara cu minorul chiar si inainte ca el sa plece din tara, dar a refuzat sa-mi dea procura, am si inregistrat acea convorbire telefonica in care l-am rugat sa-mi dea acordul si el refuza. Eu am o oferta de munca (contract, valabil un an de zile de la data prezentarii mele acolo) din Spania chiar si contract de chirie pt locuinta in care stau acum parintii mei si fratele, cu totii cu servici acolo. Chiar si fostul meu sot a stat la acea adresa cu mine un an de zile, cand ne-am cunoscut.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
MYK272est, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor fara divort? tifa tifa Se poate solicita custodia minorului, fara sa se fi cerut si divortul? Parintii minorului sunt casatoriti si separati, iar tatal solicita doar custodia ... (vezi toată discuția)
Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)