MYK272est a scris:
Nu mi se pare corect ca eu sa cresc copilul cu alocatia lui doar si tatal sa aiba drepturi si nici o obligatie! Daca se acorda acest drept tatalui ar trebui sa se si oblige la exercitarea acestuia!
Să nu înțelegeți greșit în ce anume constau drepturile părintești.
Tata are aceleași drepturi părintești, dar și obligați - îndatoriri părintești ca și mama.
`
Programul de legături personale este cu prioritate un drept al copilului de a păstra legătura cu ambii părinți, și apoi al părintelui nerezident, și este gândit în interesul superior al copilului, NU în interesul părintelui nerezident.
`
Programul de legături personale nu reprezintă o obligație, dar nici un drept, ci o modalitate
prin care se stabilește programul spre a fi exercitat.
Dreptul este oferit de lege prin articolele care fac referire la legăturile personale, judecătorii nu dau drepturi ci legiuitorul.
`
Drepturile părintești nu le veți putea lua vreodată tatălui, el va rămâne cu aceleași drepturi părintești egal cu dvs.
`
Nu există vreun articol de lege prin care să-l oblige pe părintele nerezident să-și exercite programul de legături cu minorul, nici nu va exista vreodată și tehnic/logistic nici nu ar fi posibil.
Totuși legăturile personale se pot exercita de la distanță: din America, din Canada, din Italia, din Spania..., prin mijloacele moderne de comunicare și socializare, așa cum legiuitorul a reglementat prin ART. 18 din LEGEA 272/2004 actualizată, modificată și republicată în aprilie 2016:
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de catre persoana la care locuieste copilul a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
g) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.
(3) Parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte, prevazute la alin. (1).