Buna! Am un copilas de 1 an si 11 luni, fiind in maternitate de la nasterea lui. intentionez sa il incadrez in handicap (copilasul fiind bolnav) pt a mai sta si al 3 an acasa cu el. vreau sa stiu daca exista posibilitatea ca la intoarcerea mea, dupa acesti 3 ani , ca sa nu imi pierd locul de munca? adica daca angajatorul este sau nu mai este obligat sa mi-l pastreze pana la intoarcere? de asemenea, as mai vrea sa stiu daca voi intra la indemnizatie dupa aceasta noua lege, cu doar 6 mil, sau voi ramane dupa cea veche, cum am fost pana acum? mentionez ca nu doresc sa imi pierd nicicum loculde munca, ca lucrez intr-o institutie bugetara si ca pana la momentul actula nu exista cineva angajat pe postul meu, dar e delegat cineva temporar de la o alta institutie, in locul meu (asta de acum 2 saptamani).
multumesc mult, anticipat ptraspunsuri. as vrea sa fie cat mai multe!
1. Legea spune ca angajatorul nu va poate concedia in timp ce sunteti in concediu crestere copil (CCC), pana la 1 an, 2 ani sau 3 ani.
2. Angajatorul va poate concedia dupa terminarea CCC daca va desfiinta locul de munca ocupat de dvs. in timp ce sunteti in CCC sau dupa aceea. In aceasta situatie veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Indemnizatia pentru CCC pentru cel de al treilea an este aceeasi cu cea avuta pana acum.
4. Pe perioada cat sunteti in CCC, pe postul dvs. poate fi angajata o persoana cu CIM pe perioada determinata, pana la revenirea dvs./ din CCC.
5. Daca obtineti gradul de handicap pentru copil si se prelungeste CCC (pana la 3 ani) trebuie sa anuntati si pe angajator de aceasta.