avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Locul de deschidere proces
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Locul de deschidere proces

buna ziua,

as avea nevoie va rog de un raspuns "foarte" avizat (daca pot spune asa) in ceea ce priveste urmatoarea situatie:

am adus un prejudiciu de imagine unei persoane/societati pe site ul meu personal prin afirmatii ce nu pot fi dovedite. persoana respectiva este rezident u.s.a.

in cazul in care va deschide un proces pt prejudiciu moral / prejudiciu de imagine, etc. va trebui deschis in usa sau in romania? stiu ca era o regula ce zicea ca procesul se deschide acolo unde s-a produs prejudiciul dar pe de alta parte stiu ca un proces se deschide la adresa paratului.

multumesc mult

Cel mai recent răspuns: ContSters173568 , utilizator 10:41, 3 August 2011
Competenta alternativa: instanta domiciliului paratului sau cea in circumscriptia careia s-a savarsit faptul ilicit. art. 10 pct.8 Cod proc. civ.
deci este posibil sa se deschida procesul in s.u.a.?
cine decide acest lucru va rog in situatia pezentata?

se va deschide in Romania

dupa o scurta documentare , am gasit:

"In cererile privitoare la obligatii comerciale art.10 pct.4 Cod procedura civila stabileste o competenta alternativa, reclamantul putand alege intre instanta locului unde obligatia a luat nastere si aceea a locului platii, pe langa instanta sediului principal al debitoarei, toate instantele fiind deopotriva competente."

Ok, reclamantul poate decide, si va deschide procesul in u.s.a.
Dar codul de procedura civila se limiteaza la granitele tarii?
Situatia descrisa se incadreaza in "obligatii comerciale"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. daca asociatia cheama in judecata firma de administrare ... caradis caradis Buna ziua. Daca asociatia cheama in judecata firma de administrare instanta competenta sa judece este judec.din sec. asociatiei sau judec.din sec. firmei ? ... (vezi toată discuția)
Instanta competentă danaa1 danaa1 Care este instanța civilă competentă să judece o acțiune impotriva ISJ (Inspectoratul de Poliție Județean) ? (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala in cazul unui accident rutier djionel82 djionel82 Care instanţe sunt competente în cazul unui accident rutier, şi în baza cărui articol din cod procedură civilă? Mai exact, în cazul unui accident ... (vezi toată discuția)