avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Daca asociatia cheama in judecata firma de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Daca asociatia cheama in judecata firma de administrare ...

Buna ziua. Daca asociatia cheama in judecata firma de administrare instanta competenta sa judece este judec.din sec. asociatiei sau judec.din sec. firmei ? Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta competenta teritorial este judecatoria in circumscriptia careia se afla sediul firmei de administrare.

Art. 107 din Codul de procedura civila:

Competenta teritoriala
(1) Cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Instanța rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul își schimbă domiciliul sau
sediul.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumsec de raspuns . Eu am luat in considerare art 113 nr. 9." instanța în a cărei circumscripție s-a săvârșit fapta ilicită sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligațiile izvorâte dintr-o asemenea faptă."
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebarea dvs. initiala se referea la competenta teritoriala de drept comun, prevazuta de art.107 din Codul de procedura civila, respectiv daca instanta competenta din punct de vedere teritorial sa judece procesul se stabileste in functie de instanta de la domiciliul paratei (firma de administrare ) sau de cea de la domiciliul reclamatei (asociatia de proprietari). La aceasta intrebare v-am raspuns.

Acum aduceti in discutie o alta situatie care se refera la competenta teritoriala alternativa, invocand savarsirea unei fapte ilicite.

In cazul in care este vorba de o acțiune în raspundere delictuala (fapta ilicita) sunt incidente nu numai dispozițiile art. 107 Cod procedură civila, care reglementeaza regula generala de competența teritoriala, ci și prevederile art. 113 alin. 1 pct. 9 Cod procedură civila, potrivit carora - reclamantul are dreptul sa aleaga intre instanta de la sediul paratului si instanta in circumscriptia careia s-a savarsit fapta ilicita.

Care este motivul pentru care intentionati sa chemati in judecata firma de administrare (obiectul cererii de chemare in judecata)?
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc foarte mult pentru raspuns . Firma de administrare a luat din contul asociatiei o suma de bani dupa transmiterea rezilierii contractului suma pentru care a taiat o factura dupa 2 saptamani si pentru care nu a prestat nici un serviciu. Ba mai mult i se solicitase returnarea tokenului care ii permitea accesul la contul asociatiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca la data cand au fost retrasi banii din contul asociatiei de proprietari, contractul de administrare era reziliat atunci va puteti intemeia cererea de chemare in judecata pe raspunderea civila delictuala.
In caz contrar, temeiul de drept este raspunderea civila contractuala.
Pentru a preciza cu exactitate data la care a intervenit rezilierea contractului de administrare trebuiesc analizate cluzele contractului cu privire la rezilierea a contractului.
Daca in contract este stipulat faptul ca rezilierea intervine prin simpla notificare (transmiterea intentiei de a rezilia contractul) a celeilalte parti din contract sau daca firma de administrare a fost de acord cu rezilierea contractului, atunci temeiul de drept este raspunderea civila delictuala, situatie in care puteti opta intre cele doua instante deopotriva competente din punct de vedere territorial, instanta de la sediul paratei si instanta in circumscriptia careia a fost savarsita fapta.

Folosesc termnul reziliere intrcat dvs. ati precizat ca ”ati transmis rezilierea contractului” desi s-ar putea sa fie vorba de denuntare unilaterala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! mă poate ajuta cineva cu răspuns la următoarea ... Madalina2323 Madalina2323 Buna seara! Mă poate ajuta cineva cu răspuns la următoarea speță: \" Împotriva lui x cu domiciliul în Medgidia sa formulat o cerere de chemare în ... (vezi toată discuția)
Raspunderea delictuală Narcisa_ Narcisa_ 1) Chemarea în judecată a primăriei pentru răspundere civilă delictuală (art. 1349 NCC), se depune la instanța judecătorie sau tribunal? Care este ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala a instantei de judecata valeanumarian57 valeanumarian57 - actiune civila cu trei parati , unul persoana fizica are domiciliul intr-o localitate iar ceilalti doi din care unul este persoana juridica au ambi ... (vezi toată discuția)