Care instanţe sunt competente în cazul unui accident rutier, şi în baza cărui articol din cod procedură civilă?
Mai exact, în cazul unui accident rutier realizat pe un drum naţional, instanţa din cadrul reşedinei de judeţ este competentă în analizarea cauzei sau nu? ªi dacă da, atunci care este articolul din cod procedură civilă care o face să fie competentă
mai exact ....
În cazul în care accidentul s-a petrecut lângă Bărcăneşti, lângă Ploieşti ....
instanţa din Ploieşti este competentă să analizeze dosarul sau nu, având în vedere că pârâtul are domiciliul în comuna Gura Vitioarei jud. Prahova care intră în raza Judecătoriei Vălenii de Munte?
Nu ne-ati dat amanunte pentru a va putea raspunde corect.
In primul rand, fiind vorba de un accident de circulatie, consider ca s-a savarsit o infractiune si instanta competenta teritorial este ceea de la locul savarsirii faptei (art 30 alin1 lit a) din codul de procedura penala).
In cazul in care doriti sa faceti contestatie la procesul verbal incheiat, instanta competenta este precizata in cuprinsul procesului verbal.
Ce alte amănunte mai aveţi nevoie pentru a-mi putea răspunde corect?
De ce consideraţi că s-a săvârşit o infracţiune dacă este vorba de un accident rutier?
Ce se întâmplă dacă în loc de infracţiune, este vorba de o contravenţie, tot în cazul unui accident rutier?
Nu doresc să fac contestaţie la procesul verbal încheiat.
Accidentul de circulaţie s-a petrecut la intersecţia DN1 cu DJ140. Eu, reclamantul aveam prioritate, pârâtul mi-a tăiat calea şi am intrat în el. Procesul verbal a stabilit că vinovat pentru producerea accidentului este pârâtul care nu a acordat prioritate şi s-a ajuns la coliziune.
Pentru o recuperare de bani rezultată din acest accident, am dat pârâtul în judecată la Judecătoria din Ploieşti. Pârâtul, fiind domiciliat în comuna Gura Vitioarei, solicită mutarea procesului în baza art. 5 cod procedură civilă la Judecătoria Vălenii de Munte, judecătorie în raza căreia se află propriul domiciliu.
Eu doresc ca procesul să se judece la Ploieşti.
Întrebarea mea este: Este Judecătoria Ploieşti competentă de a judeca acest dosar? Dacă este, atunci care este suportul legal (articol, alineat etc) care îi conferă această competenţă pentru a invoca acel articol în întâmpinarea pe care doresc să o adresez Judecătoriei din Ploieşti.
Fiind vorba despre recuperarea unui prejudiciu, actiune intemeiata pe art 998-999 cod civil, ne alfam in fata unui proces civil. Conform art 5 din codul de procedura civila: "Cererea se face la instanţa domiciliului pârâtului. Dacă pârâtul are domiciliul în străinătate sau nu are domiciliu cunoscut, cererea se face la instanţa reşedinţei sale din ţară, iar dacă nu are nici reşedinţă cunoscută, la instanţa domiciliului sau reşedinţei reclamantului."
Art.5 cod pr. civila reprezinta competenta generala, dar in cazul dvs. este aplicabil si art.10 pct.8 din acelasi cod care prevede:" In cererile ce izvorasc dintr-un fapt ilicit ( accidentul de circulatie este un fapt ilicit), instanta in circumscriptia careia s-a savarsit acel fapt."
Art. 12 :" reclamantul are alegerea intre mai multe instante deopotriva competente."
E suficient sa indicati aceste articole de lege pentru ca instanta sa nu decline actiunea la instanta domiciliului paratului si , in cazul dvs. sa o judece acolo unde ati depus cererea.
Mulţumesc. ªi eu înclinam spre art. 10 pct. 8, dar nu eram sigur dacă accidentul rutier este considerat fapt ilicit.
Mulţumesc de răspuns. Este exact ceea ce aveam nevoie.