avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare pentru limita de varsta art56 c)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare pentru limita de varsta art56 c)

La data de 01.08.2011, am primit de la Casa de pensii o comunicare a faptului ca un salariat a iesit la pensie pentru limita de varsta . In comunicare se precizeaza ca data acordarii drepturilor la pensie este 10.05.2011, insa salariatul a lucrat pana la 01.08.2011. Care este data de la care inceteaza contractul individual de munca??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 3 August 2011
La data comunicarii, 1 aug. Dv. nu stiati ca indeplineste conditiile de pensionare?
Cunosteam intentia salariatului de a se pensiona insa nu aveam certitudinea datei de la care intervine pensionarea si nu voiam sa incetez contractul, iar casa de pensii sa ii comunice ca ii mai trebuie, spre exemplu, 3 zile de activitate. Nelamurirea mea era legata de faptul ca potrivit art.56 c) incetarea cim intervine de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Deci este corect sa incetez cim, de drept, in temeiul art.56 c) la 01.08.2011 - data comunicarii deciziei, sau 09.05.2011?
Daca era pensie anticipata,anticipata partiala,de invaliditate,incetarea intervenea la data cominicarii deciziei de pensionare,insa in cazul pensionarii pt. limita de varsta incetarea intervine la data cand angajatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta si stagiu pentru acordarea pensiei,banuiesc ca 9 mai 2011.Daca doreati sa-l mentineti inca in activitate,ii intocmeati un nou contract de munca pe perioada determinata,incepand din 10 mai,eventual pana la data comunicarii deciziei.
De ce din 09.05.2011? ... a scris undeva ca angajatul a indeplinit conditiile de pensionare la 09.05.2011 , decizia de pensionare mentioneaza faptul ca drepturile s-au stabilit din 10.05.2011... potrivt Legii nr.263/2010, in sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege ... prin urmare, raportandu-ne la art.56 lit.c C.mun. si coroband cu continutul decizei de pensionare, data incetarii c.i.m. este 10.05.2011.

Daca si-a continuat activitatea , atunci data incetarii o puteti face la data comunicarii deciziei de pensionare.... nu va sanctioneaza nimeni pentru asa ceva.
Pot aparea eventual probleme legate de cumulul pensie -salariu,doar in cazul cand respectiva persoana a fost angajata in sistemul bugetar,caci in acest caz persoanele pot cumula pensia cu veniturile salariale numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.


Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Incetare cim de drept Alis07 Alis07 Buna ziua.Va rog o lamurire. 1,Ziua in care cim inceteaza de drept la data indeplinirii varstei si a stagiului de cotizare pentru pensionare limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. in cazul pensionarii pentru limita de varsta MariaRamona MariaRamona Cum se procedeaza in situatia in care nu am anuntat angajatorul de depunerea dosarului de pensionare, iar aceasta a primit instiintare de incetare a ... (vezi toată discuția)