avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte proprietate

avem casa construita in anul 1955, fara acte de proprietate pe un teren al primariei, in zona rurala si cu teren de 4000 mp, pentru care s-a platit anual impozit la primarie. in urma decesului tatalui meu s-a dezbatut masa succesorala, stabilindu-se cotele si mostenitorii. cum putem face acte de proprietate pe casa si teren acum? multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:53, 11 August 2011
Trebuie sa formulati actiune in uzucapiune, impotriva primariei/orasului/comunei.
Cum au ajuns parintii dvs. in stapanirea terenului primariei sau cum a ajuns terenul sa fie in proprietatea primariei?
va reproduc textual din certificatul de mostenitor, din data de 01.04.2011 "Cota 1/2 din imobilul situat in com. sacele, str......., jud.Cta, format din teren in suprafata de 4500 mp si o constructie cu destinatie de locuinta, in suprafata de 85 mp, edificata, prin mijloace si forte proprii din anul 1958, conform datelor ce rezulta din Registrul agricol al com Sacele, vol, poz, in baza Adeverintei nr . .
Pentru acest imobil, nu se prezinta acte de proprietate conform legilor romane."
daca dreptul de proprietate este recunoscut prin certificatul de mostenitor, cum pot dobandi act de proprietate?
mai am o intrebare : gura satului vorbeste, ca primaria, ar dori sa elucideze problemele legate de actele de proprietate, de suprafetele reale din Registrul agricol si de faptul ca localnicii ar dori sa aiba acte de proprietate prin scoaterea la licitatie a pamantului (teren curte) la un pret de 2 euro.
care este baza legala? mentionez, ca media de varsta si capacitatile de intelegere ale oamenilor din sat vis-a-vis de problemele de legislatie si aplicarea lor sunt precare, drept pentru care va rog sa ne indrumati.
Prin certificatul de mostenitor nu se recunoaste dreptul de proprietate ci doar se stabileste calitatea de mostenitor.
Pentru constatarea existentei dreptului de proprietate va recomand procedura administrativa a obtinerii Ordinului Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991. La primarie se depune un dosar care contine:
- cerere;
- copie acte stare civila solicitant;
- copie certificat mostenitor;
- istoric rol fiscal;
- extras registru agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru pozitia aferenta imobilului repsectiv;
- schita cadastrala executata de un expert autorizat;
- declaratii ale vecinilor ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidente.
Primaria va intocmi un referat de specialitate si va inainta intreaga documentatie catre comisia judeteana de fond funciar, care propune emiterea Ordinului Prefectului. In baza acestui document, veti putea face cadastrul si intabularea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de proprietate pentru un imobil construit in 1950 impreuna cu sotia pe un teren dat de tatal acesteia,pe care la cumparat cu act de mana in 1947 vs99teo vs99teo Buna ziua, Vreau sa obtin acte de proprietate pe un imobil construit in 1950 pe un teren donat de socrul meu la casatoria cu fiica acestuia.Donatia s-a facut ... (vezi toată discuția)
Reintregirea dreptului de proprietate Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara. In anul 1954, bunicul meu a cumparat o suprafata de teren cu o camera pe ea prin chitanta de mana. Pe acea chitanta nu scria suprafata de teren, ... (vezi toată discuția)