avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343/2010 al ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343/2010 al ANRSC

în legătură cu legea 343 ANRSC cu împărțirea părților comune pt toti locatarii dintr-o asociație ori sunt cu centrale termice personale sau la cel comun,
asociatia în care locuiesc a hotarât sa facă un act adițional la statutul asociației princare scuteste locatarii cu centrale termice de apartament la plata partilor comune si pierderi prin hotărârea adunării generale ,
întrebarea mea este daca acest act este luat în considerare de firmele de calcul caldură , fiind totusi un lucru ce priveste strict asociatia de proprietari cum își imparte cheltuielile ,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:00, 4 August 2011
Nu stiu de ce parte a baricadei sunteti, nici nu are importanta la avcest nivel de discutie, insa atat dvs. cat si onor membrii as. prop. care doriti modificarea Statutului prin incalcarea legii, v-as recomanda sa mai recititi Normele tehnice aprobate prin Ordinul Presedintelui ANRSC nr. 343/2010, publicat in M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010 - deci anul trecut...
Undeva veti gasi ca odata cu elaborarea de catre ANRSC a acestei Norme tehnice, toate metodologiile insusite si aprobate de asociatiile de proprietari, anexe sau parti integrante ale contractelor incheiate cu firmele de repartitoare, isi inceteaza aplicabilitatea (art. 60 din HG 1588/2007).
Deci nu cred ca firma care va calculeaza costurile incalzirii prin repartitoare de costuri, va tine cont de aceasta modalitate de ocolire a legii. Nu mai vorbesc ca orice nemultumit se masura luata poate sa se adreseze instantei pentru a anula ce ati hotarat in mod ilegal.
De fapt dvs. membrii as. prop. refuzati sa credeti ca in acest sistem dual
sunt pierderi de energie termica din sistemul centralizat, astfel incat proprietarilor cu CT sa nu li se repartizeze costuri cu incalzirea pe spatiile comune, subsoluri, casa scarii, tevi verticale in locuinte... Pai daca se merge pe aceasta idee, de ce ati fi impotriva ca firma de repartitoare sa-si faca datoria confprm prevederilor acestor Norme tehnice si la urma sa se traga concluzia, da, in acest bloc nu sunt pierderi, deci proprietarilor cu CT nu li se vor repariza costuri de nici-o culoare! Sau se teme cineva ca firma va determina un anumir procent de pierderi - nici nu vreau sa ma pronunt asupra vre-unei valori a pierderilo si dvs. sa o contestati eventual ?
De fapt in situatia dvs., cat si a altor asociatii aflati in aceeasi situatie, cine pierde si cine castiga ceva din toata ”vanzoleala” aceasta ??
domnule adam grecu, dar dvs considerati ca anrsc a procedat legal impunind acele procente (parca minim 30%) pentru calculul pierderilor, mai ales in contextul in care nu exista spatii comune incalzite ? daca ar fi vorba despre tevi TOTAL IZOLATE, as mai intelege insa atita pierderile de caldura prin coloanele ce trec prin apartamente nu au cum sa depaseasca 10% din total, si asta se poate demonstra chiar si din calcule. insa acest ordin al presedintelui anrsc a fost conceput astfel incit sa descurajeze orice tentativa de debransare astfel incit sa protejeze acesti mamuti energofagi si ineficienti de distributie a agentului termic in loc sa-i eficientizezez si sa-i faca sa nu mai aiba acele pierderi enorme de caldura pe trasee. in fapt, acest ordin este menit sa acopere aceste pierderi, nu pierderile din bloc
Interventie moderator
@carol_lorac
Intrebarea era daca firma de calcul va lua in considerare hotararea asociatiei de proprietari care si-a facut propria lege in bloc, ignorand legea si ordinele autoritatii in materie.
Despre asta era vorba la acest topic. Si am rugamintea sa raspundeti la intrebare, sa va spuneti opinia strict pe aceasta intrebare, fara a duce discutia in alta directie.
suziquatro a scris:

asociatia în care locuiesc a hotarât sa facă un act adițional la statutul asociației princare scuteste locatarii cu centrale termice de apartament la plata partilor comune si pierderi prin hotărârea adunării generale ,
întrebarea mea este daca acest act este luat în considerare de firmele de calcul caldură , fiind totusi un lucru ce priveste strict asociatia de proprietari cum își imparte cheltuielile ,

Asociatia poate lua hotarari in cadrul adunarii generale, conform legii 230 si HG 1588/2007 cu 50%+1 sau cu 2/3 din voturi in functie de hotarare.
O hotarare luata in adunarea generala, conform legii, se pune in practica si nu trebuie, pentru aceasta, modificat statutul asociatie.
Daca vreti sa modificati statutul (dar nu cu aceasta prevedere, ci cu ceva legal), trebuie sa aveti semnatura a cel putin 2/3 din proprietarii care formeaza asociatia si sa intocmiti toata documentatia pentru a fi depusa la judecatorul delegat....
Ori, chestiunea pe care doriti sa o hotarati este contrara legislatiei si nici un judecator delegat nu cred ca va emite o incheiere judecatoreasca prin care sa legalizeze aceasta.
Apoi nu cred ca 2/3 din proprietari sunt de acord cu scutirea de la orice fel de plata, pentru incalzirea partilor comune, a celor care au centrale de apartament. Doar daca cei care au centrale de apartament sunt mai multi de 2/3 dintre proprietari. In acest caz ar trebui, ar fi mai economic, mai logic sa-i convingeti si pe cei sub 1/3 sa-si instaleze CT proprii pentru ca altfel vor avea sume foarte mari de suportat in iarna viitoare, cu sau fara contributia celor cu CT proprii.
La intrebare daca firma va lua in consideratie...., o parte din raspuns este deja: firma sau oricine altcineva nu va avea cum sa ia in consideratie un act atat timp cat acesta nu exista pentru ca judecatoria nu o sa-l emita.
Firma colaboreaza cu asociatia in baza contractului incheiat intre aceasta si asociatie si nu cred ca intereseaza prea mult firmele furnizoare de servicii si utilitati ceea ce scrie in statutul asociatiei...
Asociatia poate sa renunte la firma care gestioneaza agentul termic, poate contracta alta firma sau poate sa-si faca singura socotelile, repartizarea..., adica gestionarea consumului de caldura fara sa mai plateasca o firma. Respectand prevederile legale, comitetul executiv poate sa elaboreze un regulament propriu de gestionare a agentului termic consumat din sistemul public, iar administratorul sa-l puna in aplicare.
Furnizorul de agent termic factureaza pe asociatie, pe bloc, pe scara in functie de cum sunt construite instalatiile, iar asociatia plateste aceste facturi. Modul cum se repartizeaza costurile pe fiecare apartament este problema asociatiei.
Asa ziceam si eu, in rest "vorbim discutii"... Nu folosesc ET de la CET, asa ca sa nu credeti ca tin cu "ursul", insa iarna trecuta m-au terminat cativa proprietari pe aceasta tema si, iata, incet incet se apropie sezonul rece. Noi am inceput deja discutiile pregatitoare cu proprietarii fiind ajutati de firma care face calculul incalzirii prin repartitoare de costuri.
Va spun clar, firma trebuie sa procedeze "ca la carte"altfel risca amenzi foarte mari, anul trecut au patit-o si nu cred ca mai risca ceva anul acesta.
@carol-lorac, eu credeam ca vii aici cu niste sfaturi, de exemplu, asociatiile sa se adreseze CET-ului in vederea echilibrarii cat de cat a instalatiilor si a aparatelor de masura - astea pe care le avem montate deja.. Deci intr-un fel au fost dimensionate/reglate pentru un consum de 20 de apartamente pe scara si alta este situatia cand doar 10 apartamente mai consuma ET de la CET - trebuie sa recunosti aceasta problema...
Chestiunea cu pierderile pe traseu, la noi la Iasi s-au cam terminat, una ca s-au realizat trasee cu tevi preizolate in tot orasul, apoi fiecare scara de bloc are gigacalorimetru propriu. Ramane cum am spus efectuarea unei echilibrari hidraulice in instalatii, dar sunt necesare investitii serioase in montarea de instalatii speciale... Mai continui? Pai nu despre asta trebuie sa vorbim?

Alte discuții în legătură

Ref. ordin 343-2010 nana_bv nana_bv Am citit discutiile aparute pe acest forum vizavi de acest ordin 343...in blocul in care locuiesc eu sunt doar 2 scari ,in total 20 apartamente din care doar 7 ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343 anrsc cristina.l. cristina.l. locuiesc intr-un bloc cu 17 apartamente cu centrala termica si 3 fara centrala, dar si fara repartitoare. este legal ca cei cu centrala termica sa fie pusi la ... (vezi toată discuția)
De ce acei care au centrale termice nu platesc o cota parte de caldura ? cartaya cartaya acest subiect este foarte ambigu si este foarte interpretabil in fel si chip deoarece exista asociatii de proprietari , la care si proprietari care au centrale ... (vezi toată discuția)