Buna seara!
Saptamanile trecute m-am intors din concediul legal (10 zile) si cand sa ma intorc la munca Luni dimineata, surpriza...biroul era incuiat si nimeni nu raspundea la telefon. Am reusit sa dau de administratorul firmei (si patronul in acelasi timp) dupa 3 zile de sunat si mers la birou de 3 ori pe zi, dar el mi-a spus ca toata lumea este in concediu si sa mai stau in concediu ca ma suna el cand ne intoarcem la munca. Evident ca nu am fost multumit de raspunsul sau, mai ales ca nu mi-a raspuns la intrebarea daca sunt platit cant sunt in concediu sau nu si fara nicio alta explicatie, mi-a inchis telefonul grabit. Dupa ce am dat si de alti colegi care au spus ca au patit aceeasi chestie, au venit la birou dimineata si nu era nimeni, dupa care li s-a comunicat printr-un sms ca sunt in concediu fara plata, nu au mai reusit sa dea de patron.
Intreabarea mea ar fi cum as proceda in situatia de fata, deoarece eu trebuie sa imi recuperez salariul pe 2 luni, plus cateva obiecte din birou si evident, as dori sa stiu care este situatia.
Mentionez ca este vorba de o firma mica, cu aprox 8 angajati.
Fapta angajatorului de a-l impiedica pe salariat sa munceasca prin interzicerea accesului la locul de munca, desi contractul individual de munca este in vigoare, atrage raspunderea patrimoniala a acestuia. In acest sens, art.269 alin. (1) din Codul muncii, dispune:
„ Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul”.
Pentru stabilirea raspunderii angajatorului, salariatul trebuie sa se adreseze cu plangere instantei judecatoresti competente (tribunalul din raza teritoriala in care isi are domiciliul).
Totodata, in cazul in care angajatorul nu plateste salariatului drepturile salariale aferente perioadei in care nu i se permite accesul la locul de munca, salariatul are posibilitatea sa solicite instantei de judecata obligarea angajatorului la plata acestor drepturi.
In toate situatiile, salariatul va trebui sa dovedeasca ca angajatorul nu i-a permis accesul la locul de munca. Refuzul angajatorului de permite accesul la locul de munca poate fi dovedit cu orice mijloc de proba, inclusiv cu martori.
De asemenea, salariatul are si posibilitatea sa sesizeze Inspectoratul Teritorial de Munca.
In exercitarea atributiilor prevazute de Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, inspectorul de munca, poate sa dispuna angajatorului sa permita salariatului accesul la locul de munca.
Refuzul unui angajator de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor Legii nr. 108/1999, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000.000 lei la 100.000.000 lei.
Sesizati I.T.M.-ul, in aceasta situatie sau promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului.
CFP se acorda pe baza unei cereri facute de catre salariat, angajatorul nu poate dispune unilateral o astfel de masura.