De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele).
Fostul patron refuza sa-mi plateasca drepturile salariale (banii pe preaviz, concediul medical, salariul compensatoriu, etc).
Va rog sa am indrumati catre institutia juridica abilitata sa rezolve aceasta problema. Mentionez ca domiciliul meu este in Sect 5, dar, sediul social al firmei este in Ilfov.
Va rog sa-mi spuneti, de asemenea, cu ce acte trebuie sa ma prezint la instanta judecatoreasca atunci cand depun plangere si daca exista vreo despagubire pentru perioada in care nu mi-am primit banii.
1. Puteti sa-l dati in judecata pe fostul angajator la Tribunalul mun. Bucuresti.
2. Dvs. solicitati plata salariilor restante (preaviz), concediului medical si a salariului compensator. Angajatorul este cel care trebuie sa faca dovada ca v-a platit acesti bani.
3. Daca doriti, va puteti angaja un avocat iar onorariul acestuia il recuperati de la angajator (prin instanta), sub forma cheltuielilor de judecata.
Depuneti plangere la ITM, si doar in cazul in care nu rezolva ITM-ul problema (desi nu cred), va adresati instantei. ITM-ul va demara un control si, daca cele sustinute de dvs. se confirma, ITM-ul va da societatii un termen (de regula scurt) in care sa-si indeplineasca obligatiile banesti fata de dvs., iar daca nu va indeplini masurile dispuse, va primi amenda. Aceasta procedura este mai rapida decat chemarea in judecata si, de cele mai multe ori, da rezultate, pentru simplul fapt ca nicio societate nu vrea sa mai primeasca si amenda, pe langa ceea ce are de platit fostilor angajati. Asa nu va mai bateti capul cu angajarea unui avocat, onorariu, recuperare cheltuieli ... etc.
ART. 6 din legea nr. 108/1999 spune, printre altele :
"(1) În îndeplinirea obiectivelor prevăzute la art. 5, Inspecţia
Muncii are următoarele atribuţii:
a) în domeniul stabilirii relaţiilor de munca controlează:
........................
- stabilirea şi acordarea drepturilor salariale, precum şi a
celorlalte drepturi decurgând din munca prestată"
Credeti-ma ca ITM-ul poate dispune, in urma unui control, ca firma sa-i plateasca fostului angajat toate drepturile ce decurg din relatia de munca avuta. Si spun asta din experienta proprie avuta cu ITM-ul legata de acest subiect. Daca nu executi masura dispusa de ITM in termenul acordat, iei amenda, asta daca nu cumva ai luat deja la incheierea controlului efectuat in urma reclamatiei primite. Iar amenzile pt. neindeplinirea masurilor dispuse nu sunt tocmai "maruntis"
"ART. 21
Refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridică, de a aduce
la îndeplinire măsurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca,
la termenele stabilite de acesta, în limitele şi cu respectarea
prevederilor art. 6 şi 19, constituie contravenţie şi se sancţionează
cu amenda de la 30.000.000 lei la 100.000.000 lei."