avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare drepturi salariale

Buna ziua,

De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele).
Fostul patron refuza sa-mi plateasca drepturile salariale (banii pe preaviz, concediul medical, salariul compensatoriu, etc).
Va rog sa am indrumati catre institutia juridica abilitata sa rezolve aceasta problema. Mentionez ca domiciliul meu este in Sect 5, dar, sediul social al firmei este in Ilfov.
Va rog sa-mi spuneti, de asemenea, cu ce acte trebuie sa ma prezint la instanta judecatoreasca atunci cand depun plangere si daca exista vreo despagubire pentru perioada in care nu mi-am primit banii.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:16, 13 Iulie 2010
1. Puteti sa-l dati in judecata pe fostul angajator la Tribunalul mun. Bucuresti.
2. Dvs. solicitati plata salariilor restante (preaviz), concediului medical si a salariului compensator. Angajatorul este cel care trebuie sa faca dovada ca v-a platit acesti bani.
3. Daca doriti, va puteti angaja un avocat iar onorariul acestuia il recuperati de la angajator (prin instanta), sub forma cheltuielilor de judecata.
va multumesc!
Depuneti plangere la ITM, si doar in cazul in care nu rezolva ITM-ul problema (desi nu cred), va adresati instantei. ITM-ul va demara un control si, daca cele sustinute de dvs. se confirma, ITM-ul va da societatii un termen (de regula scurt) in care sa-si indeplineasca obligatiile banesti fata de dvs., iar daca nu va indeplini masurile dispuse, va primi amenda. Aceasta procedura este mai rapida decat chemarea in judecata si, de cele mai multe ori, da rezultate, pentru simplul fapt ca nicio societate nu vrea sa mai primeasca si amenda, pe langa ceea ce are de platit fostilor angajati. Asa nu va mai bateti capul cu angajarea unui avocat, onorariu, recuperare cheltuieli ... etc.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
ContSters93450, utilizator
Itm-ul nu are ce sa faca in cazul neplatii salariului. Angajatul isi recupereaza banii in instanta. Itm este agent constatator, nu organ de executare.
ART. 6 din legea nr. 108/1999 spune, printre altele :
"(1) În îndeplinirea obiectivelor prevăzute la art. 5, Inspecţia
Muncii are următoarele atribuţii:
a) în domeniul stabilirii relaţiilor de munca controlează:
........................
- stabilirea şi acordarea drepturilor salariale, precum şi a
celorlalte drepturi decurgând din munca prestată"
Credeti-ma ca ITM-ul poate dispune, in urma unui control, ca firma sa-i plateasca fostului angajat toate drepturile ce decurg din relatia de munca avuta. Si spun asta din experienta proprie avuta cu ITM-ul legata de acest subiect. Daca nu executi masura dispusa de ITM in termenul acordat, iei amenda, asta daca nu cumva ai luat deja la incheierea controlului efectuat in urma reclamatiei primite. Iar amenzile pt. neindeplinirea masurilor dispuse nu sunt tocmai "maruntis"
"ART. 21
Refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridică, de a aduce
la îndeplinire măsurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca,
la termenele stabilite de acesta, în limitele şi cu respectarea
prevederilor art. 6 şi 19, constituie contravenţie şi se sancţionează
cu amenda de la 30.000.000 lei la 100.000.000 lei."
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
ContSters93450, utilizator

Alte discuții în legătură

Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ? Dorky Dorky Firma care intampina dificultati financiare, posibil chiar aproape de insolventa. Nu si-a platit unul dintre putinii angajati chiar si la cateva luni de ... (vezi toată discuția)
Ultimul salariu neplatit lmathe lmathe Buna Mi-am dat demisia pe 11.07.2008, mi s-a incheiat CIM la data de 28.07.2008, pe 03.08.2008 am si primit cartea de munca, pe 10.08.2008 trebuia sa primesc ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant prin itm sau tribunal? maradona666 maradona666 Fostul angajator refuza plata salariului restant pe ultimele doua luni de activitate pe motiv ca eu nu am solicitat inventar in momentul (sau inaintea) ... (vezi toată discuția)