avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ?


Firma care intampina dificultati financiare, posibil chiar aproape de insolventa.

Nu si-a platit unul dintre putinii angajati chiar si la cateva luni de zile buna dupa plecarea acestuia "de comun acord trecut in acte".

Stiu ca daca li se trimite o hartiuta in termen de 2 saptamani firma e obligata de ITM sa achite restantele salariale si e pasibila de avertisment / amenda ( in cuantum de cat pana la cat ? ) iar daca refuza si dupa aceasta data se poate merge in instanta pentru recuperarea drepturilor banesti cuvenite ale fostului angajat.


1. Cat dureaza asemenea procese legate de litigiile de munca in instanta ?

2. Cat de mult poate amana patronul plata chiar si cu o hotarare judecatoreasca care-l obliga sa plateasca ?

3. Daca pe durata procesului firma falimenteaza care mai sunt sansele ca angajatul sa-si recupereze banii ?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 29 Octombrie 2013
1. Potrivit art.23 alin.1 lit.b din Legea nr.108/1999, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta.

2. Sesizarea catre ITM , cat si actiunea in instanta pot fi formulate in acelasi timp.

3. Durata unui litigiu de munca este variabila putand dura de la cateva luni pana la cativa ani. Durata litigiului este conditionata de mai multe aspecte care tin atat de catre instanta de judecata , dar si de partile din proces.

4. Dvs aveti posiblitatea sa puneti in executare hotararea judecatoreasca in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului de a cere executarea silita.
Punerea in executare a hotararii judecatoresti se poate face :
- de bunavoie de catre debitorul obligatiei
- prin executare silita, daca acesta nu-si executa obligatiile stabilite de catre instanta de bunavoie.

5. Si in caz de faliment se obtin drepturi salariale restante.
freeelis a scris:

1. Potrivit art.23 alin.1 lit.b din Legea nr.108/1999, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta.


3. Durata unui litigiu de munca este variabila putand dura de la cateva luni pana la cativa ani. Durata litigiului este conditionata de mai multe aspecte care tin atat de catre instanta de judecata , dar si de partile din proces.





1. Am parcurs legea si nu mi-a reiesit in clar ca ITM poate soma pe angajator sa-mi plateasca drepturile salariale restante cuvenite si ca altfel are dreptul sa il amendeze cu 5.000 - 10.000 lei.

Mai mult decat atat, nu stiu ce se intampla daca patronul refuza sa plateasca aceasta amenda maricica mai ales ca e un bine stiut rau platnic, ca sa nu zic tepar.


3. Asta banuiesc ca e valabil in cazul proceselor din instanta. In cazul sanctiunii ITM e vorba de doar 2-3 saptamani in care il astepta pe angajator sa-si onoreze obligatiile de plata catre fostul angajat pana a-i aplica aceste amenzi ?


Merci
Din textul de lege mentionat de mine reiese clar faptul ca neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta este sanctionata cu amenda de catre ITM.

In acest caz, ITM-ul va stabili ca masura o anumita data in care angajatorul sa prezinte divada platii salariului. Daca dupa aceasta data angajatorul nu se prezinta cu acea dovada, atunci sunt incidente prevederile mai sus mentionate de catre mine.

In general , ITM-ul acorda un termen de circa 2-3 saptamani pentru asa ceva.
Inteleg. Cu alte cuvinte in cateva saptamani ITM-ul poate sa ii dea o amenda minima de 50.000 lei si maxima de 10.000 daca nu plateste datoria catre fostul angjat.

Ce se intampla insa daca refuza sa se supuna amenzii ITM ? Are institutia dreptul sa ii ridice autorizatia de functionare sau o masura punitiva grava care sa-l determine sa se supuna amenzii ?

La mine e clar ce se va intampla daca va refuza si pe mai departe sa imi dea banii, si anume merg in instanta unde trebuie sa am nervi si rabdare de otel.


Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2013
Dorky, utilizator
Art. 19 din Legea nr.108/1999:
Inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi:
...
l) să dispună suspendarea sau retragerea autorizaţiei de funcţionare;
...

Legea nu prevede conditiile in care se poate aplica aceasta sanctiune.

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale catalina76 catalina76 Buna ziua, De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele). Fostul patron refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)
Ultimul salariu neplatit lmathe lmathe Buna Mi-am dat demisia pe 11.07.2008, mi s-a incheiat CIM la data de 28.07.2008, pe 03.08.2008 am si primit cartea de munca, pe 10.08.2008 trebuia sa primesc ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant prin itm sau tribunal? maradona666 maradona666 Fostul angajator refuza plata salariului restant pe ultimele doua luni de activitate pe motiv ca eu nu am solicitat inventar in momentul (sau inaintea) ... (vezi toată discuția)