avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ?


Firma care intampina dificultati financiare, posibil chiar aproape de insolventa.

Nu si-a platit unul dintre putinii angajati chiar si la cateva luni de zile buna dupa plecarea acestuia "de comun acord trecut in acte".

Stiu ca daca li se trimite o hartiuta in termen de 2 saptamani firma e obligata de ITM sa achite restantele salariale si e pasibila de avertisment / amenda ( in cuantum de cat pana la cat ? ) iar daca refuza si dupa aceasta data se poate merge in instanta pentru recuperarea drepturilor banesti cuvenite ale fostului angajat.


1. Cat dureaza asemenea procese legate de litigiile de munca in instanta ?

2. Cat de mult poate amana patronul plata chiar si cu o hotarare judecatoreasca care-l obliga sa plateasca ?

3. Daca pe durata procesului firma falimenteaza care mai sunt sansele ca angajatul sa-si recupereze banii ?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 29 Octombrie 2013
Merci mult de raspuns insa tare amar mi se pare. De ce ? Pentru ca orice stat civilizat ar trebui ca ITM-ul sa aiba putere deplina de a apara drepturile angajatilor insemnand mai ales dreptul legal ca acestia sa-si primeasca banii pentru care au muncit, pentru ca alminteri vorbim de o forma de furt aici.

In orice tara civilizata deci ar trebui ca ITM-ul chit ca nu-l poate obliga pe patronas sa isi plateasca toate restantele salariale catre angajati / fosti angajati sa poata macar sa dispuna suspendarea autorizatiei de functionare a firmei imediat ce aceasta nu-si onoreaza obligatiile de plata fata de angajati in urma somatiei si a termenului pana la care ea expira.


E nasol. Nici nu stiu cum sa mai fac.
Intr-adevar, este corect ceea ce afirmati , insa din cauza legislatiei nu este posibil acest lucru.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale catalina76 catalina76 Buna ziua, De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele). Fostul patron refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)
Ultimul salariu neplatit lmathe lmathe Buna Mi-am dat demisia pe 11.07.2008, mi s-a incheiat CIM la data de 28.07.2008, pe 03.08.2008 am si primit cartea de munca, pe 10.08.2008 trebuia sa primesc ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant prin itm sau tribunal? maradona666 maradona666 Fostul angajator refuza plata salariului restant pe ultimele doua luni de activitate pe motiv ca eu nu am solicitat inventar in momentul (sau inaintea) ... (vezi toată discuția)