avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu restant prin ITM sau TRIBUNAL?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu restant prin ITM sau TRIBUNAL?

Fostul angajator refuza plata salariului restant pe ultimele doua luni de activitate pe motiv ca eu nu am solicitat inventar in momentul (sau inaintea) incetarii CIM la cerere,prin cerere scrisa,cu respectarea preavizului....(conform art 79 cred). Pe acelasi motiv a incercat si neeliberarea cartii de munca pe care in final am obtinut-o in urma unei sesizari depuse la ITM (in care am mentionat si probl cu salariul dar mi s-a raspuns ca nu e de competenta lor).
Cel mai recent răspuns: aquaspheeris , utilizator 12:29, 6 Octombrie 2010
pt plata drepturilor salariale introduceti cerere de chemare in judecata la tribunalul din localitatea de domiciliu.
cererea este scutita de taxa de timbru.
cu siguranta veti avea castig de cauza.
deci chiar nu e de competenta ITM?
1. ITM poate verifica, la sesizarea dvs., daca este adevarat ceea ce spuneti dar nu poate obliga pe angajator sa faca plata, nu are parghiile legale necesare.
2. Dar raspunsul scris dat de ITM, la sesizarea dvs., va poate ajuta in instanta.
maradona666 a scris:

deci chiar nu e de competenta ITM?



Intr-adevar, nu intra in competenta ITM-ului de a obliga pe angajator sa va plateasca drepturile salariale restante ... de aceea, in multe situatii, inspectorii ITM nu au ce face impotriva invocarii de catre angajator ca nu au bani , decat sa va indrume sa va adresati instantei de judecata.
Intra in competenta inspectorilor ITM dar cei mai multi sunt incompetenti sau comozi sau foarte usor de corupt.Daca asa ceva nu intra in competenta lor atunci ce mai stau si nu-si dau demisia?
Legea nr.108/1999 a Inspectiei muncii stabileste si aceasta competenta adica felul cum se aplica si se respecta relatiile de munca ce deriva si din contractele de munca.
In urma controlului inspectorilor de munca se constata neregulile reclamate care fac obiectul unui plan de masuri .Planul de masuri are un termen de aducere la indeplinire care trebuie respectat.
La expirarea termenului de indeplinire a planului de masuri, daca acesta nu a fost indeplinit, angajatorul este amendat consistent si primeste un alt termen de indeplinire a planului si neindeplinirea lui duce la alte amenzi mai consistente si asa mai departe pana il pune la punct pe angajator fara sa se mai ajunga in instanta.
Asta teoretic,conform Legii inspectiei muncii;in realitate traim in Romania si.......asta n-ar trebui sa mai fie o scuza.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Ultimul salariu neplatit lmathe lmathe Buna Mi-am dat demisia pe 11.07.2008, mi s-a incheiat CIM la data de 28.07.2008, pe 03.08.2008 am si primit cartea de munca, pe 10.08.2008 trebuia sa primesc ... (vezi toată discuția)
Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ? Dorky Dorky Firma care intampina dificultati financiare, posibil chiar aproape de insolventa. Nu si-a platit unul dintre putinii angajati chiar si la cateva luni de ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale catalina76 catalina76 Buna ziua, De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele). Fostul patron refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)