avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită probleme executare
Discuție deschisă în Executare silită

probleme executare

Buna seara. Reprezint partea reclamanta intr-un proces civil, in care solicitam stabilirea liniei de hotar intre propietatea mea si a vecinei si retragerea anexelor vecinei pe propietatea sa, in urma stabilirii liniei de hotar, deoarece familia parata a construit pe casa mea anexe, folosindu-se de zidul casei mele, si cu acoperisurile peste acoperisul casei mele. S-a emis o decizie irevocabila, unde s-a stabilit linia de hotar cea ceruta de mine si ii obliga pe parati sa-si retraga acoperisurile pe linia de hotar.
Cu acea decizie investita cu formula executorie m-am prezentat la executor care mi-a spus ca el ii someaza pe parati sa-si retraga acoperisurile, ca asa scrie in hotararea judecatoreasca, iar peretii acelor anexe raman pe terenul meu fara ca eu sa pot face ceva, la fel si materialele paratilor care sunt sprijinite pe zidul casei mele. iar daca paratii nu doresc sa-si retraga acele acoperisuri nu are cum sa-i oblige. In concluzie, mi-am castigat dreptul degeaba, cuvantul"obliga" nu inseamna ca obliga de fapt, iar eu sunt disperat.
Ce sfaturi imi puteti da in contextul celor prezentate? Multumiri.
Cel mai recent răspuns: iulis39 , utilizator 17:37, 7 August 2011
1. Cred ca domnul/doamna executor trebuie inlocuit cu altul care stie cum se executa astfel de hotarari, respectiv cu mijlocale creditorului si pe cheltuiala debitorului, adica executorul aduce pe cheltuiala d-voastra o echipa cu care ii darama anexele si apoi il executa silit pentru cheltuielile prilejuite cu daramarea.
2. Ca sa ne lamurim impreuna, ar fi bine daca ati reproduce aici dispozitivul hotararii, afara de numele partilor, desigur, ca sa vedem ce a dispus de fapt instanta.
va multumesc pentru raspuns si va reproduc aici dispozitivul hotararii:''In numele legii decide Admite recursul declarat de reclamant impotriva deciziei civile... Pronuntata de Tribunalul...Admite apelul declarat de reclamant impotriva sentintei civile...pronuntata de Judecatoria..., in sensul ca obliga paratii... sa retraga acoperisurile anexelor pe aliniamentul liniei de granita stabilita de prima instanta, puncte topo... din raport de expertiza topo.
Obliga paratii... sa plateasca recurentului suma de ...cu titlu de cheltuieli de judecata.
Irevocabila."
Intr-adevar, instanta a facut referire numai la acoperisuri fara sa spuna nimic despre peretii constructiilor si materialele de pe terenul d-voastra cu toate ca daca acestea sunt situate pe terenul d-voastra ar fi absurd sa puteti sa mutati acoperisurile in urma acestei hotarari dar sa va trebuiasca o alta hotarare pentru a muta peretii :stunned:
Ce este de facut?
Cred ca primul pas ar fi sa cereti instantei de recurs sa lamureasca dispozitivul hotararii

Art. 281 ind 1 Cod pr. civ
În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.

Daca instanta lamureste dispozitivul in sensul ca toate constructiile si materialele paratilor se retrag - LOGIC - dincolo de linia de hotar ... Bingo! We have a winner!
Daca cererea este respinsa, urmeaza ca in ceea ce priveste retragerea peretilor constructiilor si a materialelor NU avem lucru judecata dar exista lucru judecat in ceea ce priveste linia de hotar ... asa ca urmeaza un nou ciclu procesual in care ii actionati in judecata numai ca sa-si retraga peretii anexelor si materialele iar apoi treceti la executare.
PS si cautati un executor care sa stie ca

Art. 580 ind 2 Cod pr. civ DISPUNE
Dacă debitorul refuză să îndeplinească o obligaţie de a face cuprinsă într-un titlu executoriu, în termen de 10 zile de la primirea somaţiei, creditorul poate fi autorizat de instanţa de executare, prin încheiere irevocabilă, dată cu citarea părţilor, să o îndeplinească el însuşi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului.

Domnule avocat, va multumesc foarte mult pentru lamuririle date si va doresc numai impliniri.
Imi permit sa mai intreb daca puteti sa-mi mai raspundeti, urmatoarele, fata de cele scrise mai sus:
- daca trebuie sa recurg si la alte procese, probabil ca se scurg cei 3 ani, si se anuleaza cele data in hotararea sus mentionata, si atunci ce este de facut?
- pentru a putea demola noi anexele paratilor, pe cheltuiala acestora, nu este nevoie de un alt proces?
Multumiri.
1. Nu, un nou proces ar trebui sa dureze foarte putin, exista lucru judecat pentru linia de hotar asa ca tot ce e al vecinilor dincoace de aceasta linie va trece dincolo. Atat.
2. Nu, nu mai e nevoie de un nou proces, aveti un titlu executoriu care se pune in executare dupa cum dispune art. 580 ind 2 Cod pr. civ.

Alte discuții în legătură

Nerespectare drept propietate iulis39 iulis39 Buna ziua. M-am judecat cu un vecin timp de 6 ani deoarece acesta a incalcat linia de hotar si a construit pe casa mea mai multe anexe. In urma unei decizii ... (vezi toată discuția)
Dreptul la proprietate iris9 iris9 Buna seara. Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi. Avem la tara o casa construita din anul 1970. Din 1993 un vecin a construit succesiv, ... (vezi toată discuția)
Actiune de granituire mrlpopa mrlpopa In urma unui partaj judiciar incheiat in 2001 s-a impartit o proprietate. Cu acordul verbal al celuilalt proprietar in anul 2008 am vrut sa fac gardul dintre ... (vezi toată discuția)