avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bani imprumutati cu act de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bani imprumutati cu act de mana

Buna ziua.
Am imprumutat cuiva o suma de bani si din discutiile avute cu persoana respectiva am tras concluzia ca nu doreste sa mi-i inapoieze.
Imprumutul nu este foarte mare si din acest motiv nu am facut vreun act la notar. In schimb, a dat o declaratie de mana (care acum este la mine) unde declara pe propria raspundere ca a primit suma x de la mine si ca se angajeaza sa restituie suma pana la data y. In aceeasi declaratie sustine "In caz contrar imi asum responsabilitatea de a acoperi imprumutul bunuri casnice in stare de functionare evaluate la x% din valoarea lor pe piata." Ultima fraza nu este ilegala, nu? Adica nu se considera ca iau bisnita sau mai stiu eu ce fapt. In fapt, eu nici nu am pretentia sa mi se dea bunuri casnice, ci doar valoarea imprumutata pana la data stabilita de comun acord (ba mai mult el a ales data).
Declaratia a fost semnata si de doi martori (unul din partea mea, unul din partea lui), suma de bani este scrisa in cifre si litere (si mentionat ca - bun si aprobat).
Stiu ca in cazul in care aceasta persoana nu inapoiaza banii pana la data stabilita se poate ajunge la dosar penal pentru abuz de incredere. Asa este?
Si totusi, care sunt pasii de urmat pentru recuperarea banilor? Nu as vrea sa se ajunga in instanta - nu acopera imprumutul banii de judecata. Daca se merge la politia locala si se face o plangere, este acceptata? Aceasta declaratie este o buna dovada ca i-am imprumutat banii sau nu are nici o valoarea in fata autoritatilor?
V-as fi recunoscatoare daca as primi niste raspunsuri si va multumesc.

O zi buna,
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 07:56, 6 August 2011
Nu este neaparat abuz de incredere,puteti intenta actiune,,obligatia de a face'' dar numai cu o conditie,CEEA CE ESTE STABILIT INTRE PARTI SA AIBA UN CARACTER LICIT<MORAL SI SA NU DUCA CATRE CAMATARIE.atentie, deci si la sumele pecare-l obligati sa le plateasca la imprumutrile casnice.Ele trebuiesc sa CORESPUNDA DIN PUNCT DE VEDERE AL DOBANZII CU CEa PRACTICATA DE BNR.
Va multumesc pentru raspuns.
Ideea este ca eu nu am nevoie de bunuri casnice sau mai stiu eu ce, ci doar vreau sa imi recuperez banii dati cu imprumut - fara dobanzi sau altceva (doar suma scrisa pe declaratia lui), care acesta nu binevoieste sa ii restituie. Totodata nu as vrea sa merg pe la avocati si instanta pentru ca, asa cum am mentionat mai sus, nu acopera suma imprumutata cati bani as cheltui in plus.
Aceasta actiune de care vorbiti, se poate face la politia locala? In sensul ca eu sa merg sa fac o plangere/reclamatie la Politia locala iar aceasta la randul sau sa ii trimita o citatie sau o obligativitate de a inapoia banii pe care i-a imprumutat persoana respectiva?
Nu aceasta actiune se face in instanta si din pacate trebuie sa platiti si taxa de timbru calculata la valoarea sumei pretinse de dv
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
leusan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati cu act de mana gropita gropita Buna ziua. Am imprumutat cuiva o suma de bani si din discutiile avute cu persoana respectiva am tras concluzia ca nu doreste sa mi-i inapoieze. Imprumutul ... (vezi toată discuția)
Am împrumutat o sumă de bani unui fost coleg care mă tot amână cu restituirea. ce e de făcut? inginerie inginerie Buna, va rog sa ma ajutati cumva, anul trecut am oferit 400 de lei imprumut unui coleg de munca din care mi-a restituit 200 de lei dupa o saptamana doua iar in ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut m_ella2005 m_ella2005 In perioada casatoriei, sotii X fac un imprumut bancar cu ipoteca, girand cu un imobil si terenul aferent. Pe langa acest imprumut, sotii X mai imprumuta ... (vezi toată discuția)