avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bani imprumutati cu act de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bani imprumutati cu act de mana

Buna ziua.
Am imprumutat cuiva o suma de bani si din discutiile avute cu persoana respectiva am tras concluzia ca nu doreste sa mi-i inapoieze.
Imprumutul nu este foarte mare si din acest motiv nu am facut vreun act la notar. In schimb, a dat o declaratie de mana (care acum este la mine) unde declara pe propria raspundere ca a primit suma x de la mine si ca se angajeaza sa restituie suma pana la data y. In aceeasi declaratie sustine "In caz contrar imi asum responsabilitatea de a acoperi imprumutul bunuri casnice in stare de functionare evaluate la x% din valoarea lor pe piata." Ultima fraza nu este ilegala, nu? Adica nu se considera ca iau bisnita sau mai stiu eu ce fapt. In fapt, eu nici nu am pretentia sa mi se dea bunuri casnice, ci doar valoarea imprumutata pana la data stabilita de comun acord (ba mai mult el a ales data).
Declaratia a fost semnata si de doi martori (unul din partea mea, unul din partea lui), suma de bani este scrisa in cifre si litere (si mentionat ca - bun si aprobat).
Stiu ca in cazul in care aceasta persoana nu inapoiaza banii pana la data stabilita se poate ajunge la dosar penal pentru abuz de incredere. Asa este?
Si totusi, care sunt pasii de urmat pentru recuperarea banilor? Nu as vrea sa se ajunga in instanta - nu acopera imprumutul banii de judecata. Daca se merge la politia locala si se face o plangere, este acceptata? Aceasta declaratie este o buna dovada ca i-am imprumutat banii sau nu are nici o valoarea in fata autoritatilor?
V-as fi recunoscatoare daca as primi niste raspunsuri si va multumesc.

O zi buna,
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:10, 4 August 2011
mergeti la politie imediat dupa expirarea termenului si faceti-i plangere penala, folosindu-va de chitanta drept dovada, mai ales ca a fost data in prezenta martorilor.
pastrati-va o copie a chitantei, sa nu se piarda originalul.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
MYRA CIMPEAN , Avocat
Va multumesc mult pentru raspuns.
Voi incerca sa vorbesc cu el si sa-i casc ochii la riscurile sale. Desi nesimtirea lui este fara descriere si ar trebui sa nu-mi fie mila, nu imi doresc sa se ajunga prea departe (sa fie urmarit penal sau mai stiu eu ce). O fi el major, dar e prea tanar si poate viata inca nu l-a calit. Imi pune nervii si rabdarea la incercare, dar sper totusi sa se termine cu bine toata aceasta problema.
Sincer va spun as fi fost dispusa sa si renunt la suma, dar nesimtirea de care a dat dovada si marsavia lui, m-au determinat sa il ating putin.
nu aveti motiv sa-i faceti plangere penala.
veti fi indrumat spre instanta civila. in plus proba cu martori nu este admisa in procesele al caror obiect se refera la o suma de bani, al carei cuantum depaseste 200 ron.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati cu act de mana gropita gropita Buna ziua. Am imprumutat cuiva o suma de bani si din discutiile avute cu persoana respectiva am tras concluzia ca nu doreste sa mi-i inapoieze. Imprumutul ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati razz. razz. daca am dat o suma de bani fara nicio chitanta iar acesta refuza sa mii innapoieza pot sa-i mai recuperez? (vezi toată discuția)
Bani dati fara acte legale daniela_b daniela_b am imprumutat in luna septembrie o cunostinta cu 1500 ron si 350 E,si ma tot amana cu returnarea sumei,mentionez ca nu am facut nici un act oficial si nici ... (vezi toată discuția)