avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... efectele masurilor educative
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

efectele masurilor educative

revin cu intrebarea de la un topic anterior: poate un minor caruia i-a fost aplicata masura educativa a libertatii supravegheate (art.103c.pen) ocupa orice functie, avocat, politist, magistrat, agent de penitenciar,militar??astept parerile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Capitan Capitan , Consilier juridic 23:46, 29 Septembrie 2008
Conform art. 109 alin.4 Cod penal, condamnarile pronuntate pentru fapte savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi.
Si apoi asa cum ati formulat dvs. intrebarea e cam greu ca un minor sa ocupe o functie din cele specificate de dvs.
Pedeapsa complimentara a interzicerii unor drepturi poate fi aplicata, daca pedeapsa principala stabilita este inchisoarea de cel putin 2 ani si instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, imprejurarile cauzei si persoana infractorului, aceasta pedeapsa este necesara.
Aplicarea pedepsei interzicerii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede aceasta pedeapsa.
Executarea pedepsei interzicerii unor drepturi incepe dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa prescriptia executarii pedepsei.
Potr.dispoz. art.109(3) din Codul Penal PEDEPSELE COMPLEMENTARE NU SE APLICA MINORULUI.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2008
ContSters53919, utilizator
da,am crezut ca se intelege din formulare ca minorul in cauza devine major si abia apoi tinde spre unele functii...imi cer scuze daca nu s-a inteles....nu intra in discutie pedepsele complementare
vorbim despre masura educativa prevazuta de art 103 c.pen.....mai exact o persoana care a fost sanctionata in minorat cu aceasta masura nu a fost incadrat in cadrul administratiei nationale a penitenciarelor ,dupa ce apromovat examenele, pe motiv ca a fost condamnat definitiv pt savarsirea de infractiuni(ert 11 lit e legea 293/2004).Intrebarea ce se pune este daca decizia anp este legala?

Decizia ANP este cat se poate de legala. Asa este, faptelor savarsite in minorat nu li se aplica pedepse complementare. La dvs. insa este vorba de antecedente penale. Or, persoana in discutie nu poate avea calitate de functionar public in sistemul ANP tocmai din acest motiv: are antecedente penale. Pe buna dreptate a fost respins.
Av. Eva Carbunaru
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2008
ContSters53919, utilizator
stimata doamna eva este discutabila parerea dumneavoastra si am sa va explic de ce: art.109 alin 4 c.pen: condamnarile savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi mai mult art 38 alin 1 lit a statueaza ca la stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de infractiunile savarsite in timpul minoritatii, asa cum spune prof .matei basarab (parere unanim acceptata in literatura de specialitats si jurisprudenta) citez: fostul condamnat mnor va putea fi judecator avocat , militar , etc. pag 289 "drept penal" vol1;pot sa dau citire altor mari penalisti, impartasesc toti acelasi punct de vedere , insa stimata doamna eva sunteti prima persoana care sustine ca anp a procedeat corect si legal...instanta a fost de alta parere : "sentinta civila nr.126 din 7 mai 2008" pronuntata de curtea de apel timisoara si ramasa definitiva -obliga anp la incadrarea reclamantului si considera decizia anp nelegala si excesiva avand in vedere sistemul sanctionator aplicabil minorilor care se bazeaza pe reintegrare sociala si nu pe izolare, mai mult instanta obliga anp la plata daunelor morale si a salariilor restante .Mai precizez ca fostul minor "cu antecedente"cum sustineti stimata doamna este incadrat in prezent in cadrul anp- are studiile superiore absolvite cu note maxime, la serviciu este apreciat cu foarte bine.....Asa ca ....condamnarile pronuntate pt fate savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi si nu constituie antecedente penale.....cu stima !

Alte discuții în legătură

Rog frumos un ajutor ..reabilitare ciudatelul ciudatelul Va rog frumos cine poate sa imi dea o informatie legat a ceea ce urmeaza!! Eram minor si am intrat intr-un cerc de prieteni care avea viciul furtului si am ... (vezi toată discuția)
Chiar nu imi poate raspunde nimeni Capitan Capitan Capitan Capitan ESTE MASURA EDUCATIVA A LIBERTATII SUPRAVEGHEATE APLICATA MINORULUI O CONDAMNARE?PAI ...CEL CARUIA I SA APLICAT MASURA EDUCATIVA A LIBERTATII SUPRAVEGHEATE ARE ... (vezi toată discuția)
Curios!!! Capitan Capitan Capitan Capitan aveti idee daca condamnarile din timpul minoritatii il afecteaza pe minorul devenit major? poate el deveni judecator ,procuroretc? (vezi toată discuția)