Cine stie cum se calculeaz diurna in cazul unei deplasari in strainatate si cum inregistram cheltuielile pt combustibil si vigneta auto:folosesc cursul bnr si inregistrez toata valoarea(inclusiv tva) pe cheltuieli?!!!
Pentru diurna, Cadrul legal e stabilit de :
- HG 518/1995
- Legea nr. 285 /2010 privind privind salarizarea in 2011 a personalului platit din fonduri publice prin care se modifica cuantumul diurnei externe aplicabil institutiilor publice.
“ Începând cu luna ianuarie 2011, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), b) si d) si alin. (4), art. 13 si 14 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 15% fata de cuantumul aflat în plata în luna octombrie 2010."
- art 21 alin 3 lit b din Codul Fiscal
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată
b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
Exemplu :
Diurna maxima externa (Austria conform HG 518/1995 ) = 35 EUR x 0,75 x 1,15 x 2,5 = 75,47 EUR/ ZI.
35 euro - 25%(diminuare lg 118/2010 ) = 26.25 diurna in vigoare pana la 31.12.2010
26,25 + 15 % ( majorare lg 285/2010 ) = 30,18 diurna in vigoare din 01.01.2011
Diurna maxima deductibila la agentii economici privati= 30,18 X 2,5 = 75,47 Eur / Zi
In ceea ce priveste combustibilul si vigneta, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, au ramas, in continuare deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Insa, pentru aceste categorii de persoane, a fost exclusa deductibilitatea cheltuielilor privind combustibilul potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. n) din Codul fiscal .
Cheltuiala cu combustibilul si TVA aferenta acesteia sunt deductibile doar pentru autovehiculele folosite cu anumite destinatii, adica:
- vehicule rutiere motorizate cu o greutate maxima autorizata care sa depaseasca 3.500 kg si care au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului;
- vehicule utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
- vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
- vehicule utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.
In concluzie, cheltuielile cu combustibilul efectuate pentru deplasari in interes de serviciu in tara si in strainatate de catre administratorul, directorul general sau juristul unitatii sau alt salariat care nu se incadreaza in exceptiile de mai sus nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil
am inteles,dar daca deplasarea a avut loc pentru achizitie de marfuri,marfa a fost transportata cu autoturismul(exista 1 singur autoturism,cumparat pe firma)din Polonia,fapt care poate fi justificat ca factura externa,se raporteaza separat pe declaratia 390,cheltuielile cu combustibilul nu pot fi deductibile?