Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea speta. Doi parinti si doi copii(majori, fiecare la casa lui). Mama decedeaza, se dezbate mostenirea. Casa parinteasca si terenul revin celor trei mostenitori, in cotele de 10/16 sotului supravietuitor(partea sa de 1/2 + 1/4 din masa succesorala) si cate 3/16 celor doi copii. In acest moment nu este facuta iesirea din indiviziune iar parintele, care isi are domiciliul acolo (din cauza unor conflicte in familie), refuza accesul copiilor in casa (incuie usile, inchide geamurile, etc). Au copiii dreptul sa intre in casa in momentul de fata, fiind coproprietari? Pot fi acuzati de violare de domiciliu daca de exemplu, forteaza un geam/o usa pentru a intra?
Va multumesc.
Violarea de domiciliu
Art. 192. - Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
Este in mod categoric vorba despre violare de domiciliu, deoarece, indiferent de calitatea dumneavoastra de coproprietar, ceea ce primeaza este starea de fapt, adica cine locuieste efectiv in imobilul respectiv.
In practica judiciara s-a retinut, de exemplu, ca este violare de domiciliu si fapta proprietarului apartamentului care patrunde in apartament fara incuvintarea chiriasului.
[ link extern ]
aici puteti gasi si explicatii pe tema asta, daca aveti rabdare sa cititi.
nu putem sti daca tatal chiar va depune plangere ( pt violare de domiciliu si distrugere). Apoi, chiar daca depune, o si poate retrage daca va impacati.
Buna ziua d-le Mihai G , va rog , daca doriti sa spueti (scriti) pct.d . v . asupra :
" un individ ,necunoscut de persoana,a intrat in domiciliul acesteia si sub pretest de ajutor - fiind bolnava - a luat-o si dus-o in alta localitate - INSA cu scop vadit de a beneficia de averea acestea (fiind in varsta) cea ce s-a intamplat in timp de 1-4 luni prin obtinerea de testament si cumpararea apartamentului detinut . fac precizarea ca persoana nu avea urmasi - mostenitori directi - ci un frate si 3 nepoti , care-i acordau atentie si ingrijire , acestia cat si organele locale abilitate ,CARE FACUSARA DOSAR DE ASISTENTA MENIALA,NU AU CUNOSCUT fapta savarsita de acest individ. poate fi iolare de domiciliu?