avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul ma poate obliga sa-mi iau concediu fara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul ma poate obliga sa-mi iau concediu fara plata?

Sunt angajat la un spital municipal. Angajatorul ne obliga sa ne luam doua zile libere concediu fara plata pe luna din cauza fondurilor insuficiente primite de la Casa de Asigurari de Sanatate. Ma poate obliga angajatorul? Are nevoie de acordul meu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 6 Iulie 2013
Nu va poate obliga sa va luati CFP fara a avea o cerere din partea dvs ... vedeti daca exista asa ceva reglementat in ccm aplicabil angajatorului dvs sau in Reg.Intern.
Multumesc, freeelis!
Exista cu siguranta o decizie in acest sens a comitetului director,al spitalului,ca masura pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate si bugetate,pentru a se evita disponibilizarile. Luati legatura cu liderul SANITAS din cadrul spitalului,el trebuie sa fie la curent cu acesta chestiune.
Daca se procedeaza astfel,ca masura de redresare a situatiei financiare,nu va va cere nimeni acordul pentru aplicarea masurii.
Ati uitat ca pe la sfarsitul lui 2009,bugerarii au plecat in cfp cate 10 zile la sfarsit de an,fara ca nimeni sa-i consulte,in urma unei ordonante ?
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
ContSters136493, utilizator
ondino a scris:
"Ati uitat ca pe la sfarsitul lui 2009,bugerarii au plecat in cfp cate 10 zile la sfarsit de an,fara ca nimeni sa-i consulte,in urma unei ordonante ?'

Este vorba de o lege ( 329/2010) iar nu de o ordonanta; legea a fost declarata constitutionala, insa deciziile comitetelor directoare ale spitalelor puteau fi atacate in justitie de catre sindicate sau chiar de catre salariati, ele insele nerespectand chiar legea in sine. In lege nu este prevazuta nici un fel de obligatie ptr salariati, iar a decide altfel este o incalcare a acelui principiu de drept Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem..In aceste conditii raman la parerea ca nimeni nu poate fi obligat sa semneze o cerere de concediu fara plata, iar orice reducere salariala fara o baza legala poate fi sanctionata de justitie.
Problema in sanatate este ca , din cauza deficitului de personal o astfel de masura nu poate fi aplicata fara a pune in pericol siguranta pacientilor (vezi cazul giulesti si altele) iar angajatii sunt obligati sa se prezinte la servici fara a fi platiti.Aplicarea unei astfel de masuri nu se poate face decat cu incalcarea altor legi dispoziti etc.( de ex. legea 319/2006 sau ordinul ms privind normativele de personal)
Va pot confirma ca eu din noi. 2009 incoace nu mi-am cerut cele 7( iar nu 10 ) zile libere, nu am fost obligat sa le iau ptr ca nu aveau cum, iar parerea unui avocat specializat pe dreptul muncii este ca pot oricand sa imi cer in instanta drepturile salariale cuvenite. Fiind vorba de vreo 450 de lei nu se prea merita...
Deci raspunsul la intrebare este:
NU, angajatul nu poate fi obligat sa intre in cfp acest lucru facandu-se doar in baza unei cerei semnate de angajat, orice alta masura de diminuare a salariulu poate fi atacata in justitie.
In realitate,nu in carti, motivul este faptul de a se fi plafonat cheltuiala de personal la 70%din bugetul spitalului.Daca spitalul nu reuseste sa se incadreze in acest cuantum,si depaseste procentul,trebuie sa ia automat masuri de incadrare si atunci,disponibilizari nu poate sa faca pt. ca in cele mai multe dintre cazuri abia are incadrare la minimul din normativ si nu-i ramane decat sa reduca cheltuiala printr-o metoda ca cea despre care am discutat.,sporurile oricum s-au tot taiat sau diminuat pe parcurs,iar la salarii nu se poate umbla.
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca cei 70% se raporteaza la o finantare din partea casei f. mica in raport cu necesitatile reale,mai ales dupa incadrarea spitalelor in grade de competenta.


S-ar putea de ex.merge pe o reducere de activitate ,din cauza problemelor financiare ,cu suspendarea cim ului angajatilor si cu plata catre acestia a unei indemnizatii de 75% din salariu,dar sa nu uitam ca suntem in sanatate,unde se presteaza la foc continuu si in acest caz oamenii ar trebui sa fie prezenti la munca si sa aiba si venituri diminuate.
Dintre mai multe rele,trebuie ales totusi raul cel mai mic,chiar daca intr-adevar cfp nu se poate lua decat cu acordul celui ce-l solicita.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Disponibilizare functionar public cristi_bb cristi_bb sunt functionar public in cadrul politiei comunitare slobozia.urmare a ordonantei de guvern la institutia din care fac parte ,se vor face disponibilizari. ... (vezi toată discuția)
Legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu personalul vodax vodax buna ziua, ma numesc cristi s si lucrez in domeniul medical (asistent medical) as dori sa intreb daca este prevazut undeva in aceasta lege ca 15.5% sa fie ... (vezi toată discuția)
Daca e concediu fara plata, stam acasa sau margem la munca? andreeaj andreeaj va intreb in numele tuturor asistentelor si infirmierelor dintr-un spital din Romania(unde totul e posibil).in luna aprilia ac au fost retinute din drepturile ... (vezi toată discuția)