avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca e concediu fara plata, stam acasa sau margem la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca e concediu fara plata, stam acasa sau margem la munca?

va intreb in numele tuturor asistentelor si infirmierelor dintr-un spital din Romania(unde totul e posibil).in luna aprilia ac au fost retinute din drepturile salariale toate sporurile care ni se cuveneau(spor de noapte, sambete duminici ,spor de sectie)in afara de sporul de vechime ,precum si bonurile de masa pe motiv ca este criza financiara,a.i o asistenta debutanta primeste in momentul de fata un salariu lunar de 490 lei si o infirmiera cu vechime 470 lei.desi am lucrat f multe ore suplimentare de asemenea acestea nu au fost platite din aceleasi motive de criza si nici zile libere nu am primit pentru ca nu ex suficient personal medical ca se fie asigurat serviciul medical.acum am fost anuntate ca in fiecare luna o sa se opreasca din salariu o suma corespunzatoare a 4 zile de concediu f plata (conform legii)insa noi suntem obligate sa venim la munca in acele zile.noi nu cunoastem legile insa povestea e cusuta cu ata alba,si noua nu ni se pare corect asa incat ne gandeam sadam institutia in judecata.inrebarea este:avem drepate sa ne cerem drepturile si vom castiga in cazul unui proces,sau vom munci in continuare fara bani?va rugam mult ajutati-ne
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 09:13, 17 Noiembrie 2009
Multe dintre neregulile prezentate se datoreaza abordarii problematicii crizei de catre conducerea spitalului nu de catre prevederi legale. Puteti actiona spitalul in judecata pentru plata orelor suplimentare si a sporurilor neplatite. Uneori lipsa de personal in institutiile bugetare in special a spitalelor se datoreaza conducerii.
O atare actiune in instanta are mult succes de castigat.
va multumesc f mult pentru promtitudine .daca refuzam sa mergem la servici in cele patru zile de concediu fara plata putem fi sanctionate sau este dreptul nostru
Nu va sanctioneaza nimeni,doar ca ei asta asteapta. asta vor sa lipsim. Este o grava incalcare a codului muncii prind concediu fara salar.Eu nu inteleg ce fac domnii juristi.Stau si privesc cum unii care nu au citit legislatia isi bat joc de noi.
Ce spune legea?
Legea 329/2009

Art. 10
(1) In vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:
a) sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare;
b) sa reduca programul de lucru;
c) sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
d) alta masura cu efect echivalent.
(2) Cu respectarea prevederilor alin. (1), autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea astfel incat sa asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3) Modalitatea de aplicare a masurilor prevazute la alin. (1) se stabileste cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(4) In lipsa acordului sau in cazul in care, ca urmare a optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut la alin. (1).
(5) Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevazute la alin. (1) in zilele de sarbatoare legala.
(6) Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru prevazute la alin. (1) si la alin. (3)-(5) nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv in specialitate, efectiva. Salariatul beneficiaza in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale.
(7) Pentru personalul militar din institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, masura prevazuta la alin. (1) lit. a) se aplica pentru un numar de pana la 14 zile calendaristice.

Ce spune Codul muncii:
Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fără plată.

(2) Durata concediului fără plată se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Eu unul nu imi dau seama, cum vor putea angajatorii bugetarilor sa-i forteze pe acestia sa semneze cereri de intrare in concediu fara plata.:O
Si care ar fi consecinta nesemnarii acestor cereri?
La sfatul, sotia mea a hotarat sa nu semneze cererea.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
O sa li se spuna : cui nu-i convine poate pleca, asta e legea!

Alte discuții în legătură

Explicatii pt.fluturasul de salariu marianca marianca Buna,va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt intr-o situatie oarecum confuza:m-am angajat la SUJ Deva in .2010 ca si ingrijitoare cu salariul minim , (am ... (vezi toată discuția)
Legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu personalul vodax vodax buna ziua, ma numesc cristi s si lucrez in domeniul medical (asistent medical) as dori sa intreb daca este prevazut undeva in aceasta lege ca 15.5% sa fie ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu spital de stat Wanna2211 Wanna2211 Buna ziua. Suntem o sectie intreaga formata din 12 asistente si 10 infirmiere nemulțumite de cum se calculeaza salariul cuvenit si dorim sa stim daca avem ... (vezi toată discuția)