avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul salariu spital de stat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul salariu spital de stat

Buna ziua.
Suntem o sectie intreaga formata din 12 asistente si 10 infirmiere nemulțumite de cum se calculeaza salariul cuvenit si dorim sa stim daca avem castig de cauza in cazul in care deschidem un proces cu angajatorul.
Situatia sta asa: in contractul de munca avem trecut salariul de baza(cel din grila de salarizare pentru sistemul public cu gradatia aferenta vechimii) si salariul tarifar.
Toate sporurile(cel de tura-15% si de sectie-15%) ne sunt platite la salariul tarifar(un salariu cu aproximativ 1500 lei mai mic decat cel de baza);orele suplimentare nu se platesc si nu se recupereaza(nu se acorda liber), efectiv nici nu le contorizeaza cineva.
Desi lucram mai multe ore de weekend si sarbatori legale, spitalul plateste pana la 48 de ore desi nu e stipulat in contract iar restul la fel se pierd(nu se platesc candva, nu se recupereaza, se prescriu oarecum).
Desi avem trecut in contractul de munca faptul ca angajatorul asigura uniforma de lucru noi ni le procuram din fonduri personale si nu ni se ramburseaza nimic.
Concediul de odihna ni se da foarte greu, efectiv nici nu ni se primesc cererile de concediu ca sa fie refuzate, suntem pusi in concediu de odihna fortat doar atunci cand doreste conducerea.
Efectiv suntem epuizate si terorizate, lucram cate una pe tura la minim 25 de pacienti si avem niste salarii de toata jena.
Dorim sa stopam acest fenomen si sa ne cerem dreptatea in instanta dar nu stim ce ne asteapta, daca avem sanse macar minime de castig si cat ar dura tot procesul.
Va mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
Wanna2211, utilizator
Cel mai recent răspuns: Wanna2211 , utilizator 15:04, 22 Aprilie 2023
Buna ziua,
Nu stiu cat rezolvati in instanta dar zic ca ati avea mai multe sanse sa faceti plangere direct la cei in subordinea caruia este spitalul ( Ministerul Sanatatii/primarie/consiliu judetean) si poate sa faceti si o minigreva sa afle si presa de asta...
De nu o sa va concedieze pe toate pentru greava, ca va cereti drepturile... cu toate ca sigur vor exista sicane dupa asta ( cum cred ca vor exista aceste sicane si la un eventual proces) dar procesul costa, dureaza... si cred ca rezolvati treaba mai repede prin greva.
Ne-am gandit si la varianta asta. Dar avand in vedere ca 2 asistente si 2 infirmiere tin 2 aripi cu aproximativ 60 pacienti facand greva vom lasa sectia descoperita si imi e sa nu o dam in altceva punand viata pacientilor in pericol.

Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
Ati spus ca sunteti 12 asistente si 10 infirmiere...
Cele ce nu sunt de serviciu protesteaza in curtea spitalului, cele ce sunt de serviciu protesteaza cu banderola la mana ( greva japoneza, sau cum ii spune...).

Asteptati si alte sugestii dar eu nu vad alta varianta in afara de greva care sa va ajute ( si instanta dar asta dureaza, costa... si sicanele tot vor fi).
Stiti cum e... Toti suntem nemultumiti, public nu isi afiseaza decat o parte. Ele ar dori un lider care sa isi asume si un castig si o infrangere. Mulțumesc pentru sfaturi!
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
Sfatul cu greva japoneza va poate aduce necazuri .. acel sfat este neconform cu legea .. desi nu ma pronunt , daca situatia este exact cum sustibneti dvs , puteti castiga in instanta.

Nu pot exista doua salarii .. potrivit art.160 C.mun., salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri... nu scrie nicaieri de salariul tarifar.

Alte discuții în legătură

Carte de munca-salariu ion_ceci ion_ceci Buna ziua Sunt asistenta medicala intr-un spital din Bucuresti si am urmatoarea problema: Am cerut copie la serviciul personal dupa cartea de munca unde ... (vezi toată discuția)
Calcul sporuri in sanatate buziladiana buziladiana Buna ziua! Am primit recent un Act aditional la Contractul individual de munca in care se mentioneaza urmatoarele - in baza prederilor art.41 din legea nr ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu petrocris petrocris Asi dori sa i-mi raspundeti daca salariul meu este calculat corect:incadrare 2009 -681,spor de vechime 15% ,spor de preventie 11% ,prima de stabilitate 593x ... (vezi toată discuția)