Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie critica financiara si ceea ce doresc pentru binele familiei nu este pe placul si intelegerea sotului meu.
Am implinit de curand 22 de ani de la casatorie si in tot acest timp am fost ca si cuplu un bun exemplu pentru multi. Avem o avere de nepretuit insemnand 2 copii minunati (21 ani studenta la medicina si 14 ani elev). Din pacate material vorbind, situatia este critica si cu trecerea fiecarei luni acumulam datorii. Ceea ce castigam muncind ne ajunge cat sa achitam rata la banca, partial utilitati, mancare........cum se poate, nu platesti o factura, cumperi ceva de mancare, mai imprumuti, inginerii de criza.
Sotul meu un om cu capul pe umeri de altfel, refuza sa accepte situatia dezastruoasa in care ne aflam.
Anul acesta fiica noastra implineste 5 ani in campul muncii....este un copil bun, deosebit, crescut in spiritul responsabilitatii.....insa din cauza unor probleme de sanatate (noaptea lucra iar ziua mergea la cel putin o parte din cursuri, medicina nu este o facultate usoara) am hotarat sa nu mai lucreze cu toate ca din salariul castigat o parte era destinat taxei de facultate iar restul de bani ajungea in casa.
In urma cu 2 ani am contractat un credit ipotecar pentru amenajarea locuintei (casa P+1) cu rata lunara de 1.600 lei pentru 20 ani (creditul este contractat pe numele meu, sotul codebitor). Lucrurile erau bune atunci, castigam suficient, ne descurcam bine, aveam fiecare autoturismul lui. Intre timp situatia s-a schimbat, salariile au scazut la amandoi in aceeasi perioada, am vandut autoturismul meu si.....atat.
Am venit cu propunerea radicala: vindem casa, achitam creditul si cu ajutorul Bunului ne cumparam un apartament de 3-4 camere (nu zona centrala), scapam de rata de la banca si.... dupa un calcul simplu: + cu + = o suma - intretinere, ramanem cu ceva banuti sa ne putem descurca cu cei 2 copii.
Nici nu vrea sa auda, nu sta de vorba....refuza discutii pe aceasta tema.
Nu-mi doresc nici eu acest lucru dar alta solutie viabila nu am gasit.
Concluzie: toata lumea sufera (la un nivel diferit, desigur) pentru ca el se incapataneaza sa nu vanda acesta casa (construita in aceeasi curte cu parintii lui).
Ce pot sa fac in acest caz, juridic vorbind in relatia cu banca si nu in ultimul rand cu sotul meu?
M-am gandit (parca am luat o gura de aer curat) sa-mi pun boceluta pe umar si impreuna cu cei 2 copii sa inchiriez o camera modesta pana rezolvam cumva acest conflict.
Nu stiu ce inseamna acest lucru dpdv juridic la un eventual proces de divort.
Imi iubesc mult sotul dar nu-mi da de ales, vad copii cum se tarasc alaturi de noi in increngatura datoriilor acumulate si fara posibilitati de restituire, nu cer aproape nimic pentru ei desi au dorinte ca orice copil adolescent (cel mic in special). Fiica mea se simte vinovata ca nu mai merge la serviciu sa ne poata ajuta.....la facultate nici nu se pune problema sa renunte, nu o sa permit asa ceva, stiu cat de mult isi doreste sa invete, sa termine aceasta facultate. Avand timp v-a trece repede la buget si banii pentru taxa nu vor mai fi o problema.
Cum pot sa ies din aceasta situatie fara sa alterez intr-un fel psihicul baiatului meu (la vara avem admiterea la liceu). Fiica mea este mai mare, intelege si ma sustine. Cred ca aici ma poate ajuta mai degraba un psiholog. Simt ca o iau razna.....de multe ori ma ingrop in munca sa nu ma mai gandesc la aceasta situatie. Dorm in medie 4-5 h / noapte, muncesc mult 10 - 12 h / zi, sambata, cateodata si duminica......
Va rog sa ma ajutati sa depasesc aceasta situatie, am nevoie de sfatul dumneavoastra!
Decizia mea este buna?
Cum pot rezolva cu banca in cazul in care el nu este de acord?
Risc sa pierd totul sau doar o casa la care sotul meu nu vrea sa renunte?
Eu personal va recomand sa reesalonati creditul. Veti extinde cu ceva ani creditul dar va scadea rata lunara si dobanda.
Va recomand de asemenea un consilier financiar care sa va consilieze in privinta administrarii banilor. O sa va dati seama dupa consultatie ca cheltuiti multi bani pe lucruri neesentiale.
Angelica, imi pare rau ...dar nu cred ca a te separa de sotul tau este cea mai buna solutie in rezolvarea problemelor pe care le aveti. De ce nu mi-ai spus?:(
Va multumesc pentru raspunsuri, recomandari......multumesc tuturor celor care s-au oprit cel putin sa citeasca, este nu numai povestea mea (reala din pacate) dar cu siguranta se mai regasesc si altii in aceasta situatie......
Stimata doamna, intr-o situatie similara, nepotul meu, care terminase deja anul IV la Constructii, a intrerupt studiile si s-a apucat serios de munca;a profitat de facilitati pentru tinerii intreprinzatori, a angajat lucrari, a intocmit documentatii pentru obtinerea de fonduri europene pentru utilaje, urmand sa continue studiile cand va avea confort financiar.
Acum exista posibilitati de a studia la orice varsta; cunosc cazuri cand unul din frati s-a sacrificat pentru studiile surorilor, el a muncit alaturi de parinti. Ulterior, si-a completat studiile si acum e si el licentiat.
Sub nici o forma destramarea unei familii asa frumoase nu este o solutie si nici vanzarea casei. Daca va mutati in chirie, chiria nu e o cheltuiala in plus?
Re: Martonze
Va multumesc frumos pentru interes si vreau sa va spun ca aveti perfecta dreptate, sunt de acord cu dvs. dar pana la un punct. Atunci cand se poate face ceva fara ca cineva sa aiba de suferit este de dorit sa alegem calea nu intotdeauna cea mai usoara dar cea mai buna.
Doresc sa fac o precizare: nu am vrut sa se inteleaga ca doresc destramarea familiei. Copiii, sotul meu sunt tot ceea ce am mai scump, nimic altceva nu conteaza pentru mine. Solutia la care m-am gandit de ceva vreme nu este una usoara, simpla, dar ....in aceste conditii in care amandoi muncim si totusi veniturile sunt mai mici decat cheltuielile (ma refer la minimul necesar lunar existentei) nu pot sa stau cu mainile in san si sa astept sa pice ceva din cer sau ca fiica mea sa renunte la studii ca sa participe la intretinerea noastra a tuturor atunci cand exista si alte optiuni viabile.
Vanzarea casei (este vorba de o casa cu etaj), achitarea creditului integral la banca ne asigura cumpararea unui apartament (nu zona centrala) si reducerea cu mult a cheltuielilor lunare pe care le avem in prezent. Rata la banca in valoare de 1.600 lei se elimina, costul utilitatilor se reduc simtitor tinand cont ca 6 luni pe an in perioada de iarna numai incalzirea casei ce are o suprafata mare, costa 500-600 lei. In cazul unui apartament (3-4 camere) costul lunar al utilitatilor este mai mic decat al unei case.
La acest lucru m-am gandit: reducerea confortului (se poate trai foarte bine si intr-un apartament) si cresterea veniturilor fara nici-o investitie.
Aici intervine de fapt problema cu sotul meu si de la care am pornit aceasta discutie. Nu accepta sub nici o forma tranzactia pe care eu am propus-o ca fiind solutia salvatoare. Sper ca Bunul sa-i de-a minte de a accepta cel putin o discutie in acest sens inainte sa luam decizii radicale care ne pot afecta iremediabil pe toti membrii familiei.
NB. De o reesalonare a ratelor nu cred ca poate fi vorba tinand cont ca acest credit a fost acordat pe o perioada de 20 de ani...... iar la finalizarea perioadei de creditare voi avea impliniti 59 de ani.....si cred ca nici nu mai vreau o solutie in intelegere cu banca tinand cont de dobanzile practicate.
Executare silita
dana tudor
am un credit de nevoi personale la banca raiffesen nu am mai platit datorita ramanerii fara servici si eu si sotul creditul este din 2006 banca nu mi-a trimis ... (vezi toată discuția)