avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit imobiliar cu probleme!!!!!!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit imobiliar cu probleme!!!!!!

Buna ziua, am un credit imobiliar cu ipoteca pe casa unde locuiesc. Din pacate am ramas fara loc de munca, iar sotului meu i s-a micsorat salariul, iar rata in ultimele luni s-a marit. Nu ne mai permitem sa platim rata, si nici nu am vrea sa dam casa la banca, am construit o noi si este exact asa cum si ar dori o familie sa aibe o casa. Am avea nevoie de un sfat,poate este cineva care ne deschide ochii ca sincer noi nu mai stim pe ce parte sa le scoatem. Exista posibilitate in cele din urma sa vindem casa si sa acoperim creditul iar cu restul sa ne luam altceva dar vad ca piata nu merge prea bine in aceasta perioada. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Seffer Laurentiu , Consilier juridic 12:44, 14 Martie 2010
Puteti vinde dar doar daca promitentul-cumparator (printr-o promisiune de vanzare-cumparare) va achita contravaloarea creditului (plus rate, dobanzi etc.), astfel incat sa radiati ipoteca si apoi sa incheiati actul de vanzare-cumparare in forma finala (primind cu titlu de pret evident si diferenta).
Incercati sa solicitati Bancii si reesalonarea creditului, poate va micsoreaza rata lunara si evitati colapsul...
Daca o rescadentare sau o reesalonare a creditului nu sunt admise de banca, gasirea cumparatorului de dumneavoastra ar putea fi o solutie.Sigur veti obtine alt pret decat in cazul in care banca v-a vinde imobilul.
Trebuie analizat pe de o parte motivul pentru care v-a crescut rata, si apoi ceea ce faceti dvs. pentru ca sa o puteti achita.
Pierzandu-va momentan locul de munca (faceti tot ce puteti pentru a va reangaja), puteti cere banci o pasuire, prin amanarea la plata a catorva rate ( perioada de gratie), si reesalonarea celor restante pe 12-36 de rate.
Aceste restructurari se fac pe 2-6 luni, timp suficient pentru a gasi un nou serviciu si a va reveni financiar.
Pentru reducerea ratei lunare, puteti solicita si reesalonarea creditului pe perioada maxima permisa de normele bancii - de ex daca ati luat creditul pe 15 ani si perioada maxima permisa este de 25, solicitati marirea perioadei de rambursare la 25 de ani, si ratele astfel reimpartite vor fi simtitor mai mici.
Puteti sa tatonati si o refinantare, daca gasiti conditii mai bune la alte banci.
De vandut puteti vinde imobilul chiar fara ca din avansul cumparatorului sa stingeti tot creditul, daca banca va da acordul in acest sens, urmand ca ipoteca sa fie ridicata doar dupa incasarea creditului integral.
Eu va recomand medierea. Pentru aceasta aveti nevoie sa luati legatura cu un mediator.
Desi am plecat din sistemul bancar de un an jumate, va pot spune cate ceva din experienta. La neplata ratei, veti fi inregistrata in sistemul intern al bancii respective pentru 30 zile (perioada in care nu puteti fi afectata in mod concret, in afara de posibile notificari transmise prin posta, telefoane de la departamentul de recuperare etc.). Dupa aceasta perioada, exista sanse foarte mari sa fiti raportata la Biroul de Credit (raportarea se face pentru intarzieri mai mari de 30 zile si/sau pentru sume mai mari de 1 RON).Nu toate bancile se conformeaza in raportarea imediata catre aceasta institutie. Unele mai amana, cu un interval de timp mai mic sau mai mare .Este momentul in care banca va transmite dosarul dvs catre firma de asigurari, iar acestia mai departe catre o firma recuperatoare de debite...in vederea recuperarii de catre banca a datoriei. Exista si posibilitatea ca firma de asigurari sa respinga dosarul (sa nu-si asume raspunderea pe motivul unor erori de procedura, vicii de acordare a creditulu - se va analiza mai ales dosarul initial de acordare a creditului) si atunci banca va opta pt alta solutie. Ideea este ca undeva la 2-3 luni de tergiversare, birocratie s.a.m.d. le castigati oricum. Poate va ofera ragazul necesar sa va reangajati, refinantarea de catre alta banca in absenta unor venituri si a vechimii la noul loc de munca este aproape imposibila. De asemenea, asa cum s-a scris mai sus, incercati sa discutati cu directorul de agentie/sucursala pentru amanarea ratelor (perioada in care veti plati totusi asigurarea, comisioane...).Veti plati la un moment dat, pe langa datoria curenta, si penalizari de intarziere. Ideal ar fi sa va adresati ofiterului de credit care vi l-a acordat (mizand pe afinitate si buna -credinta ). Veti ramane in viitor inregistrata la Biroul de Credit cu restanta (stinsa sau nu), pentru o perioada de 4 ani, sper sa nu ma insel...perioada in care nu veti mai putea contracta un credit la nici o banca, indiferent daca situatia materiala va va permite in viitor. Dar banuiesc ca asta ar fi ultima problema pt dvs in momentul de fata.
Daca, din nefericire, nu veti gasi o cale de solutionare mai usoara pt dvs...se va ajunge la vanzarea imobilului (de preferat sa o faceti dvs inaintea bancii.)
Sper ca v-am putut ajuta si va rog considerati mesajul un simplu sfat.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
andreea_8_11, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar ammmedeo ammmedeo Am incheiat un credit ipotecar acum 3 ani, datorita crizei financiare si reducerii venitului cu 25% nu mai am banii pentru plata ratelor lunare, nu mai ... (vezi toată discuția)
Apartament in pericol trikitriki trikitriki credit de nevoi personale, deci fara ipoteca, ajuns cu restante de peste 200 zile. S-au facut solicitari pentru: - refinantare, care sa includa si ... (vezi toată discuția)
Despre execatuarea silita ca urmare a neplatii ratelor la banca anca_mic anca_mic Buna ziua Parintii mei au facut mai multe credite la banci, credite ce insumeaza o valoare toatala de 6000 E .Amandoi fiind functionarii publici veniturile ... (vezi toată discuția)