avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie si act de partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie si act de partaj

Buna dimineata, as dori sa stiu cateva aspecte legate de actele mentionate in titlu. Act de donatie: ce trebuie sa contina ( de ex declaratii ale donatorilor) / in ce conditii este un act definitiv, irevocabil?
Act de partaj: se poate face in doi pasi? Adica: daca un apartament nou este intabulat pe unul dintre copiii, celalalt apartament se poate trece mai tarziu pe numele celuilalt copil prin act de partaj? (Vanzare cumparare este exclus pentru ca tatal nu este de acord). Bunurile dobindite in timpul casatoriei prin act de partaj sunt bunuri comune?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 09:28, 5 August 2011
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.

Model de contract de donatie [ link extern ]

Donatia este de regula, irevocabil. Donatia intre soti poate fi revocata in orice moment iar donatia care afecteaza cotitatea disponibila a rezervei succesorale poate fi revocata.
Alex_Munteanu a scris:

Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.

Bunurile dobandite in timpul casatoriei nu sunt bunuri comune sunt prezumate a fi bunuri comune. In functie de provenienta bunurilor si de aportul sotilor la achizitionarea bunurilor acestea pot fi proprii sau comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație elena1968 elena1968 Am donat un imobil părinţilor în anul 2000, de comun acord cu soţul. Se poate ataca donația de către soţ sau de copiii noștri? În ce cazuri ... (vezi toată discuția)
Donatia griglucia griglucia In urma divortului mi-a ramas casa care la baza ei este o donatie din partea fostiilor socrii,fostul sot mi-a lasat casa mie in urma partajului.Mentionaz ca eu ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)