daca se poate as vrea sa aud si parerea dumnevoastra privind urmatoarea problema
fratele meu se afla intr un proces de divort cu sotia lui care se va finaliza peste o luna
in timpul casatoriei fratele meu a primit donatie de la tata un teren, pe care mai tarziu l a donat si pe sotie
din cate am inteles donatia intre soti e revocabila usor printr un act notarial, dar fratele meu n are actele de la donatie catre sotie pt ca ea refuza sa i le dea, dar probabil, sunt pastrate intr un exemplar si la notar...Cum poate el sa mearga si sa revoce donatia facuta pe ea?Ce acte ii trebuie?
mentionez si faptul ca pe terenul acela,au inceput sa si construiasca o casa, si problema e ca chitantele sunt pe numele sotiei, ca fratemeu ii dadea bani ca lucra si chitantele sunt pt numele ei dar si el a contribuit, inca cel mai mult....poate sa revoce donatia si apoi se impart bunurile?ca ea vrea acum si terenul si casa plus ceva masina care si au cumparat o printr un imprumut de la banca ...si n timpul casatoriei plateau amandoi ratele,adica aceeasi problema sotul ii dadea bani si ea platea, masina e pe numele sotului...
divortul inca nu e finalizat si deja sotia a venit pe teren si a luat cu forta , sotul nu era prezent totusi,, materiale pt constructie sa le foloseasca in uz personal...
ce se poate face ?
cam complicata problema stiu, dar sper cat de cat s aintelegeti ce am vrut sa punctez...
Donatia intre soti: Contractul prin care, in timpul casatoriei, unul din soti doneaza un bun (propriu) celuilalt sot. Sotul donator poate revoca oricand donatia facuta in timpul casatoriei celuilalt sot, fara nici o formalitate si fara a-si justifica hotararea de revocare.Orice clauza de irevocabilitate este nula si fara nici un efect.
Notarul unde s-a incheiat actul de donatie , ii poate elibera o copie legalizata .
Donaţia între soţi nu este interzisă, conform dispoziţiilor art. 936 C.civ.
Se pot dona astfel de către un soţ celuilalt soţ bunuri proprii (fie dinaintea căsătoriei, fie dobândite cu acest statut pe parcursul căsătoriei). Efectul încheierii contractului de donaţie cu privire la asemenea bunuri va fi, după caz, în funcţie de voinţa dispunătorului, fie intrarea acelor bunuri în comunitate, fie dobândirea lor în proprietatea exclusivă a soţului donatar. Art. 937 alin. 1 C.civ. prevede că orice donaţie făcută între soţi în timpul căsătoriei este revocabilă. Astfel, soţul donator poate revoca donaţia oricând şi chiar nemotivat, donaţia dintre soţi devenind definitivă şi irevocabilă numai din momentul morţii donatorului.
Puteti obtine un duplicat de pe contractul de donatie al sotului facut in favoarea sotiei de la notarul care l-a intocmit. Tot la acelasi notar, sotul donator poate revoca pe loc donaţia făcută în favoarea donatarului.
Astfel, la partaj nu va mai intra in discutie terenul care va deveni, ca efect al revocarii donatiei intre soti - bun propriu al sotului donator, ci doar constructia si alte bunuri mobile (autoturism etc.) dobandite in timpul casatoriei. In cazul in care unul dintre soti invoca faptul ca a avut o contributie mai mare la dobandirea bunurilor comune, va trebui sa o dovedeasca in fata instantei investite cu solutionarea cauzei, si va rasturna astfel prezumtia legala a contributiei egale de 50% a fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune. ;)
Alte discuții în legătură
Donatie
essteffan
Buna ziua,
In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare.
Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)
Proprietarii casei
Corina271
Am si eu o nelamurire.
Eu port numele sotului si mama mea vrea sa faca acte pe casa.Cum trebuie sa procedam?
Trebuie sa-l treaca si pe sotul meu in actul de ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti
Radulex
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am un contract de donatie facut in anul 2007, prin care sotia doneaza sotului cu scutire de raport, cota de ... (vezi toată discuția)