avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort,probleme la partaj,despagubiri,donatie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort,probleme la partaj,despagubiri,donatie

buna ziua

daca se poate as vrea sa aud si parerea dumnevoastra privind urmatoarea problema

fratele meu se afla intr un proces de divort cu sotia lui care se va finaliza peste o luna
in timpul casatoriei fratele meu a primit donatie de la tata un teren, pe care mai tarziu l a donat si pe sotie
din cate am inteles donatia intre soti e revocabila usor printr un act notarial, dar fratele meu n are actele de la donatie catre sotie pt ca ea refuza sa i le dea, dar probabil, sunt pastrate intr un exemplar si la notar...Cum poate el sa mearga si sa revoce donatia facuta pe ea?Ce acte ii trebuie?

mentionez si faptul ca pe terenul acela,au inceput sa si construiasca o casa, si problema e ca chitantele sunt pe numele sotiei, ca fratemeu ii dadea bani ca lucra si chitantele sunt pt numele ei dar si el a contribuit, inca cel mai mult....poate sa revoce donatia si apoi se impart bunurile?ca ea vrea acum si terenul si casa plus ceva masina care si au cumparat o printr un imprumut de la banca ...si n timpul casatoriei plateau amandoi ratele,adica aceeasi problema sotul ii dadea bani si ea platea, masina e pe numele sotului...

divortul inca nu e finalizat si deja sotia a venit pe teren si a luat cu forta , sotul nu era prezent totusi,, materiale pt constructie sa le foloseasca in uz personal...

ce se poate face ?

cam complicata problema stiu, dar sper cat de cat s aintelegeti ce am vrut sa punctez...

Cel mai recent răspuns: crissy86 , utilizator 11:25, 26 Decembrie 2011
multumesc mult pentru raspunsuri

a mers fratele meu la notar, si i a spus notarul respectiv ca nu poate sa revoce donatia pe loc, dupa cum ati scris si dv mai sus, deoarece inainte de donare el a intabulat pamantul pe el, pe fratele meu, si ca doar in instanta cu proces...

se poate asa ceva?

ca alt notar l a informat ca se poate revoca oricand pe loc donatia, aceeasi chestie care mi ati spus o si dumnevoastra


in ceea ce priveste terenul, este suficient ca fratele dvs sa se duca la notarul care a autentificat donatia si sa solicite revocarea acesteia. nu este nevoie de instanta !!
referitor la casa : nu are nici o relevanta faptul ca facturile sunt doar pe numele sotiei .
tot ceea ce este dobandit in timpul casatoriei intra in comunitatea de bunuri a sotilor .
casa se va imparti in mod egal , in proportii de 50%-50% . asta la prima vedere. dar in cadrul procesului de partaj se va tine de contributia fiecaruia dintre soti la dobandirea bunilor comune, si instanta va dispune in raport de aceste contributii partajarea bunilor comune .
finalizare intr-o luna ?? cred ca glumiti !! cel putin procesul de partaj va mai dura un an de zile :rtfm:
doar in cazul in care partile se inteleg si incheie tranzactie in fata instantei de judecata , at instanta ia act de aceasta intelegere a partilor si la primul termen se poate finaliza procesul .
in caz contrar, inarmati-va cu rabdare si nervi de otel ;)
Deci problema terenului se va rezolva printr-o sompla revocare facuta in fata notarului care a autentificat donatia. Partajul va avea ca obiect doar constructiile ridicate pe teren si autoturismul, precum si alte bunuri mobile sau imobile dobandite de soti in timpul casatoriei. Nu are relevanta pe numele cui au fost emise facturile, importanta e contributia efectiva a sotilor la dobandirea bunurilor supuse partajarii.
Buna ziua.

O intrebare as mai avea legata de aceste chestiuni, dupa cum v am cerut sfatul si mai demult. Procesul de partaj nu s-a terminat si devine din ce in ce mai urat si complicat.

Va rog mult sa mi raspundeti la urmatoarea intrebare ...

Daca fratele meu a primit donatie un teren de 510 mp 2, si ulterior el a donat sotiei lui 255 mp2, dupa care au divortat si a inceput proceusl de partaj..Fratele meu n a fost capabil sa si revoce donatia facuta printr-un simplu act la notar cum ati spus...

Intrebarea mea e, la procesul de partaj in mod normal care dintre terenuri s-ar imparti? cei 510 mp2 donati fratelui de catre tata, sau doar cei 250 mp2 care i a donat fratelui sotiei?

Mentionez ca pe terenul cu pricina s a inceput o constructie de casa in timpul casatoriei, care sigur intra si ea la proces.

Deci pana la urma ce vreau sa stiu e daca la partaj e temeinic si legal sa se imparta toti cei 510 mp2 primiti, sau doar cei 250 mp2 care fratele i a donat sotiei?


Va multumesc mult. !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie essteffan essteffan Buna ziua, In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare. Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)
Proprietarii casei Corina271 Corina271 Am si eu o nelamurire. Eu port numele sotului si mama mea vrea sa faca acte pe casa.Cum trebuie sa procedam? Trebuie sa-l treaca si pe sotul meu in actul de ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti Radulex Radulex Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am un contract de donatie facut in anul 2007, prin care sotia doneaza sotului cu scutire de raport, cota de ... (vezi toată discuția)