avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declararea judecãtoreascã a morþii - pensia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declararea judecãtoreascã a morþii - pensia dispãrutului

dacă o persoană este declarată dispărută şi până la împlinirea termenului pt a se putea declara şi moartea pe cale judecătorească mai e mult şi bine şi respectivul dispărut a fost pus sub inerdicţie anterior dispariţiei şi curatorul îi încasează bine merci pensia după ce se va pronunţa hot de declarare a morţii nu va trebui să restituie pensia aferentă perioadei dintre data stabilită de instanţă ca fiind data decesului (care va fi mai apropiată de data dispariţiei bănuiesc şi nu de data pronunţării hot cum ar vrea unii :P ) şi momentul rămânerii definitive a hotărârii când se va elibera şi certificatul de deces ? Pt. ca eu nu îmi dau seama ce temei legal ar putea exista pt păstrarea pensie B-)
Cel mai recent răspuns: alina ramona , utilizator 12:04, 5 August 2011
declaratrea mortii unei persoane prin hotarare judecatoreasca este data pronuntarii hotararii daca aceasta ramane definitiva si irevocabila. din acel moment dreptul la pensie se stinge.
Ulterior daca te simti indreptatit poti s ii ceri curatorului , prin actiune in instanta sa returneze bani incasati, bani care vor fi returnati in bugetul de stat. asta numai daca instanta considera ca au fost incasati ilega
daca CONSIDERÃ ??
da cum ar putea considera ca au fost incasati legali care ar putea fi temeiul legal?
nu ar trebui instanta sa se sesizeze din oficiu cu privire la restituirea pensiei ?
totusi ar fi vorba de pensia pe 3 sau 4 ani
apropo eu consider ca dreptul la pensie se stinge in mod retroactiv pana la data stabilita de instanta ca fiind data deacesului , nu??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stare civila pentru militar mort pe front teoma teoma Buna ziua tuturor, Ca sa deschid succesiunea pe bunicul am reusit, cu chiu cu vai, dupa un an sa obtin declararea judecatoreasca a mortii. Acum am ... (vezi toată discuția)
Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)
Habitatie viagera norna norna Stimati domni avocati, am si eu o nelamurire cu un contract de vanzare cumparare pe care urmeaza sa il semnez. Ce este deosebit la acest contract este o ... (vezi toată discuția)