Lipsa punerii în discuţia părţilor a noii încadrări juridice a faptei comise de inculpat şi neacordarea timpului necesar în vederea pregătirii apărării , constituie o încălcare a dreptului la apărare şi a dreptului la un proces echitabil.
Fiind vorba însă despre o nulitate relativă şi neprevăzută în mod expres de lege ,încălcarea dispoziţiilor art. 334 C. proc. pen., omisiunea instanţei de a pune în discuţia părţilor noua încadrare juridică dată faptei, se sancţionează cu nulitatea relativă, în condiţiile art. 197 alin. 1C. proc. pen.
Astfel ca anularea actului facut cu incalcarea dispoziţiilor legale are loc numai atunci când prin omisiunea instanţei de a pune în discuţia părţilor noua încadrare juridică a faptei s-a adus părţii o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului..
Astfel, acest tip de nulitate trebuie invocat in cursul efectuării acelui act sau, dacă partea a lipsit la efectuarea actului,partea poate invoca incălcarea la primul termen la care se prezintă.
O lamurire
nicoleta_85
exista un articol in [b]codul de proc pen[/b]. care sa fie [i]echivalentul art. 156 din codul de proc civila?[/i]
este vorba de amanare primul termen de ... (vezi toată discuția)