avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ancheta sociala batrana ingrijita de mine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ancheta sociala batrana ingrijita de mine

Sotul meu are in grija legal (cu testament facut la notar) o batrana fara copii in vederea dobandirii casei si terenului dupa moartea acesteia. O ruda de-a acestei batrane pretinde jumatate din teren pe motivul unei intelegeri verbale facuta inainte de testament. Aceasta ruda (de grad 2 sau 3) a chemat ancheta sociala. Care sunt drepturile si indatoririlr mele si cum ar trebui sa gestionez situatia? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 11:12, 7 August 2011
In baza unui testament nu puteti sa aveti grija de o batrana, asta d pd v juridic. Testamentul este un act juridic unilateral personal care isi produce efectele la moartea testatorului.

Probabil ca doamna a lasat sotului dvs prin testament un teren (legatar cu titlu particular) sau toata averea mobila si imobila (legatar universal) ce se va gasi la decesul dansei.

Intelegerea verbala intre doamna si ruda acea a ei nu are nicio valoare, nici pe jumatate din teren, nici pe sfert, nici macar pentru un metru din teren. Insa doamna , poate sesiza autoritatea tutelara daca dumneaei considera ca batrana nu este bine ingrijita.

cel mai bine era sa incheiati un contract de intretinere, prin care in schimbul terenului dvs va obloigati la intretinerea dansei pana la deces, hrana, imbracaminte, asistenta medicala, medicamente. la semnarea contractului, doamna era asistata de reprezentatnt al autoritatii tutelare, conform legii, si dvs stiati care va sunt obligatiile.

in baza acelui testament, dvs nu aveti nicio obligatie decat morala fata de batrana. acel act este pt cauza de moarte. si el poate fi si revocat de doamna.

In cgimb un contract de intretinere poate fi reziliat numai daca dvs nu va achitati de obligatia din contract.
Va multumesc pt. raspuns. Batrana de 80 de ani este transportabila (semipareza- poate sta in fund, nu poate merge) si poate fi influentata usor. Eu consider ca este ingrijita, dar ce se intampla daca autoritatea tutelara stabileste ca nu este bine ingrijita. La nevoie pot transcrie parte din testament pt. o mai buna viziune asupra problemei.
In cazul unei anchete, autoritatea tutelara poate stabili instituirea unui curator care in numele batranei sa I administreze patrimoniul si sa I incuviinteze actele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Cum se revoca un contract de vanz-cump cu clauza de intretinere? cool_girl_em cool_girl_em daca doamna de care avem grija vrea sa se razgandeasca in privinta contractului de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ce anume trebuie sa faca? merg ... (vezi toată discuția)