avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Art. 8, alin. 3 din O.G. 15/2002 - \"tarif de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Art. 8, alin. 3 din O.G. 15/2002 - "tarif de despagubire"?

Buna ziua,

Va rog sa-mi oferiti parerea dvs. cu privire la afirmatia ca instiintarea de plata care insoteste PV de contraventie pt. circulatia fara rovinieta este nefondata. Aceasta instiintare citeaza art. 8 alin. 3 din OG15/2002, si introduce notiunea de "tarif de despagubire". Notiunea de "tarif de despagubire" nu se regaseste in textul OG 15/2002. Concluzia mea este ca cei 28 euro ceruti ca tarif de despagubire suplimentar fata de amenda reprezinta un abuz.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 10:56, 7 August 2011
Art.8 alin.3 din OG nr.15/2002 a fost modificat prin OG nr.8/2010, introducandu-se si obligatia de plata a tarifului de despagubire.
Gasiti mai jos textul art.8, in forma modificata :

Art. 8

(1) Fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

(2) Cuantumul amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) este prevăzut în anexa nr. 2.

(3) Contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, cu titlu de tarif de despăgubire, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă, sumele stabilite potrivit anexei nr. 3.

(31) Agentul constatator va face menţiune în procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi despre contravaloarea despăgubirii şi modul de achitare a acesteia. Despăgubirea se va achita în lei, la cursul de schimb stabilit potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) şi (2), în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. şi va reveni acesteia ca venit extrabugetar.

(4) Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute de prezentul act normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

(5) Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contravenţionale atât pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cât şi în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la ieşirea din România.

(6) Odată cu aplicarea amenzii contravenţionale, utilizatorilor români care folosesc reţeaua de drumuri naţionale din România fără a avea rovinieta valabilă li se reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire conform prevederilor alin. (3).

(7) Prevederile alin. (6) se aplică în mod corespunzător şi conducătorilor vehiculelor înmatriculate în alte state.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am imprumutat masina unui prieten care a fost amendat contraventional pentru lipsa rovinieta Tcg Tcg Am imprumutat masina unui prieten in luna August si a fost depistat fara rovinieta si acum me-a venit procesul verbal de constatare cu amenda de 1250 lei si ... (vezi toată discuția)
Og nr. 15/2002 stgabipol stgabipol mai este valabila aplicarea tarifului de despagubire in cazul in care sunt oprit in trafic si nu detin rovinieta valabila? ma puteti ajuta cu o.g. 15/2002 ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am primit un PV de constatare a contraventiei pentru ca nu am avut rovigneta. Odata cu PV am primit si o instiintare de plata prin care sunt ... (vezi toată discuția)